Свет

ТЕЖАК УДАРАЦ УКРАЈИНИ: Руси пробили фронт и преузели контролу (ВИДЕО)

Фото: Х принтскрин

Село Первомајско у правцу Доњецка налази се од данас под пуном контролом руских снага.

Јединице 9. бригаде подигле су у уторак заставу Русије на западној периферији села. Извиђачки дрон забележио је завршницу битке. На снимку се види село у потпуним рушевинама изнад кога се диже густ дим.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Вест је потврдила и Украјина.

– Непријатељ је успео да пробије одбрану 59. стрељачког батаљона и потпуно поврати Первомајско. Борбе су заправо почеле у августу 2022. године. Село је постало једно од најтоплијих тачака у рату и велика цена је плаћена за њега. Штета што су наши браниоци платили приличну цену, посебно момци славне 59. одвојене моторизоване бригаде, који су се храбро борили и покушавали да одбране Первомајско – наводи украјински војни канал ДеепСтате.

Первомајско се иначе налази десетак километа југозападно од Авдијивке и пре рата имало је око 2.000 мештана.

Украјинске снаге су се према наводима појединих војних блогера повукле у суседно насеље Нетајлово где се налази последња линија одбране пред Карловком.

– Оружаним снагама Русије сада је отворен пут ка Нетајлову. То насеље је јужни чвор непријатељске одбране на троуглу Орловка-Уманское-Нетајлово – наводи руски војни блогер Рибар.

Руси су у Доњцком правцу имали успеха и код Красногоровке!

Аналитичар немачког таблоида Билд Јулијан Ропке наводи на основу информација са фронта да су руске трупе ушле у град.

Красногоровка се налази 20 км западно од Доњецка у близини села Старомихајловка и пре рата имала је око 15.000 грађана. На снимцима са фронта види се како руске трупе улазе у насеље у оклопним возилима са југоистока из близине Марјинке прелазећи железничку пругу.

– Морамо претпоставити да је Русија успешно искрцала десетине војника на југу Красногоровке и да сада заузима неколико стамбених насеља јужно и северно од железничке пруге – пише Ропке.

Русија је недавно у Донбасу, подсетимо, освојила Богдановку и сада може да нападне Часив Јар са три стране.

Извор: Srbija Danas/Курир/пренео: Зоран Костадиновић