Свет

ГОРИ УКРАЈИНА: Руси извршили страховит удар

Руска авијацијаса две касетне бомбе РБК-500 напала је положаје украјинских снага на Угледарском правцу фронта. Ово су јавили руски извори.

На снимку видимо дим изнад места доласка РБК-500. Наравно, украјински извори не извештавају о последицама удара по јединице Оружаних снага Украјине. Али, с обзиром на оно што видимо на снимку, можемо претпоставити да су те последице биле веома озбиљне.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

РБК-500 је моћна касетна бомба која може да уништи колону оклопних возила или војника за само две секунде. Ове бомбе су ушле у службу ваздухопловства СССР још 1987. године. Сада су у служби Ваздушно космичких снага Русије. Ваздушно-космичке снаге их активно користе у ратној зони.

Важно је напоменути да је не тако давно власт у Кијевубила веома срећна што су САД одобриле испоруку касетне муниције Украјини. Сада Русија даје симетричан одговор Оружаним снагама Украјине, о чему Кијев тада вероватно није ни размишљао. И овај одговор тешко да ће обрадовати украјинске борце из ровова на Угледарском сектору фронта.

Жеља украјинске власти јесте да ескалира сукоб, што природно повлачи за собом оштрије акције руске војске. Руске снаге имају доста могућности за то, као и резерве наоружања, граната и бомби.

Извор: tvfront