Свет

УДАРНО! РУСИ НАПАДНУТИ КОД КАЛИЊИНГРАДА: Погођен ракетни брод (ВИДЕО)

Украјинска војна обавештајна служба тврди да је запаљен руски ракетни брод „Серпухов“, који се налазио код Калињинграда, руске ексклаве на Балтичком мору.

Кијев индипендент преноси да је украјинска војна обавештајна служба на Телеграму објавила да је брод јуче „онеспособљен“ и да су „средства за комуникацију и кретање потпуно уништена“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Објављен је и снимак за који тврди да показује како ватра захвата „Серпухов“.

Извор из украјинске војне обавештајне службе потврдио је за Кијев индипендент да њени оперативци стоје иза овог пожара.

Наглашава се да је ово први овакав напад на руске поморске снаге у Балтичком мору.

Кијев индипендент наводи да је последњих месеци Украјина интензивирала нападе на руску Црноморску флоту на Криму, успешно погодивши неколико бродова због чега су руска пловила морала да се пребаце у безбедније воде.

Дмитро Плетенчук, портпарол украјинске Ратне морнарице, изјавио је 30. марта да је руска Ратна морнарица након тих напада повукла скоро све своје велике бродове из лука на окупираном Криму.

Према подацима са сајта руске Ратне морнарице, ратни брод „Серпухов“ је ракетна корвета класе Бујан-М која је дуга 74 метра и опремљена је различитим системима наоружања.

Руске власти су раније јуче објавиле да је руски ледоломац „Катерина Великаја“ захватио пожар приликом радом на његовој поправци у бродоградилишту „Далзавод“ у Владивостоку, граду на далеком истоку Русије.

У саопштењу је наведено да је једна особа страдала, а три су повређене.

Руске власти су навеле да истражују околности избијања тог пожара

Извор: информер.рс/медији/кyив индепендент/курир