Свет

УКРАЈИНЦИ У ПАНИЦИ! „Сада почиње најгоре! Ново руско оружје разара човека НА МОЛЕКУЛЕ! Утиче на морал и психу наших војника!“

Руска војно-индустријска моћ поприма нови облик са почетком производње бомбе ФАБ-3000, чији је разорни потенцијал пореде са тактичким нуклеарним оружјем.

Олег Стариков, пензионисани пуковник СБУ и војни експерт наводи да ће употреба ФАБ-3000 изазвати невиђену панику међу украјинским снагама на фронту.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Сада почиње најгоре… Руси су почели да производе и ФАБ-3000 који сам по себи потпуно уништава све утврђене области – рекао је Стариков за Јутјуб канал Политека упоређујући снагу моћне руске авионске бомбе са тактичким нуклеарним оружјем.

Бивши пуковник Службе безбедности Украјине упозорава на могућност опремања ФАБ-3000 универзалним модулом за планирање и корекцију (УМПЦ) који се уграђује на бомбе мањег калибра.

– Бомбе ФАБ-500 са таквим модулом имају веома озбиљан утицај на линије борбеног контакта – признао је Стариков.

Нова ФАБ-3000 ће према његовом мишљењу утицати на морално и психолошко стање украјинских трупа, и сигурно утицати на сукоб Русије и Укрјаине.

– Тона и по (експлозива) је као… Ако човек буде погођен, распада се на молекуле, а свакоме ко се налази на два-три километра пуцају бубне опне. Не заборавимо на страх и панику. То је најопаснија ствар која постоји – упозорио је Стариков.

Експерт, међутим, признаје да је такво оружје дозвољено војним конвенцијама.

Раније је Министарство одбране Русије, подсетимо, саопштило да је министар Сергеј Шојгу проверио спровођење државне одбрамбене наруџбе у предузећима војно-индустријског комплекса у области Нижњи Новгород. Тамо је између осталог обавештен и да је масовна производња ФАБ-3000 организована од фебруара 2024. године.

Руски војни експерт Алексеј Леонков раније је рекао да ваздушна бомба од три тоне има такву разорну моћ да може да се користи за јуриш на посебно утврђена подручја, а нове технологије ће је претворити практично у оружје високе прецизности.

Русија је недавно, подсетимо, поново употребила монструозну авионску бомбу ФАБ-1500 на фронту у Украјини.

Извор: Srbija Danas/РИА/Пренео: И.С.