Свет

ЗЕЛЕНСКИ У СТРАХУ: Ако падне овај град, Руси иду до Дњепра, а онда – Кијев?!

Уколико Руси ослободе овај град, тврди аналитичар, отвара им се могућност пробоја ка Дњепру и ка самом Кијеву, што би натреало НАТО да отпочне преговоре са Москвом

Многи аналитичари сада предвиђају да је непосредни циљ руских операција заузимање Часовог Јара, који има велики стратешки значај, само питање времена када ће тај циљ остварити, пише Стивен Брајен, бивши заменик помоћника министра одбране, за сајт „Випонс енд стратеџи“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према извештајима са прве линије, руске снаге су удаљене отприлике километар од града и већ учествују у жестоким борбама са украјинским снагама, које покушавају да их потисну.

У недавном руском нападу ракетама „искандер“ на подземни бункер у овом граду погинуо је и пољски бригадни генерал Адам Марчак, као и још неколико неименованих високих НАТО официра, наводи Брајен.

Брајен примећује да је веома необично да се високи војни официри НАТО-а налазе фактички на самој линији фронта, додајући да је једино објашњење очајна ситуација на бојишту. Пробој руских снага угрозио би украјинске линије одбране, која треба да спрече пробој Руса према Дњепру, чиме би руске снаге отвориле пут и за напредовање ка самом Кијеву.

Већ неко време се очекује да ће Руси почети нову велику офанзиву. Једино питање је циљ руских операција. Неки мисле је то Харков, други по величини град у Украјини.

Руси су недавно уништили велики део електричне мреже у Харкову. Ипак, они су управо прошли кроз дугу, вишемесечну битку за Авдејевку, а она је ипак мала у поређењу са Харковом.

Како закључује Брајен, изгледа да је Часов Јар сада најважнија руска мета. Чињеница да је у овом граду налази тако високо особље НАТО-а потврђује његов стратешки значај.

Војна стратегија Украјине, који спроводи нови командант Александар Сирски, има за циљ да одложи или макар успори руско напредовање.

Зато Украјинци копају ровове и покушавају да изграде нове одбрамбене линије, а то је, додаје овај аналитичар, и циљ појачаних украјинских напада на Крим и операција које спроводи НАТО-а у региону Црног мора.

Ипак, мало је вероватно да ће те диверзије променити карактер рата или натерати Русе да преусмере снаге за одбрану Крима, Донбаса или Русије.

Како закључује овај аналитичар, у наредних недељу или две видећемо да ли Украјинци могу да задрже Часов Јар и да зауставе руско напредовање. Ако украјинске снаге то нису у стању, онда ће НАТО морати да започне преговоре са Русијом.

То неће нимало обрадовати америчког председника Џозефа Бајдена, ни његов тим за националну безбедност, додаје Брајен. Немачки канцелар Олаф Шолц је недавно изјавио да један број неименованих НАТО званичника предложио да Алијанса започне преговоре са Русијом.

Извор: Медији