Србија

ВУЧИЋ СЕ ХИТНО ОГЛАСИО ИЗ ПАРИЗА: Ово моћно оружје стиже у Србију

Председник Србије Александар Вучић рекао је да очекује да ће уговор за борбене авионе „рафал“ бити потписан у наредна два месеца, уз присуство председника Француске Емануела Макрона.

Вучић је изјавио да је синоћ имао веома добар разговор са француским председником Емануелом Макроном, који је трајао више од три сата, и да су се договорили о куповини борбених авиона „рафал“, за које ће уговори бити потписани у наредна два месеца.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Веома сам срећан због резултата тих разговора, срећан због тога што смо могли да на отворен и конкретан начин разговарамо о свим видовима сарадње са једном од најважнијих земаља у свету. И постигли смо, чини ми се, неке конкретне договоре и по питању куповине ‘рафала’, где очекујем потписивање уговора у наредна два месеца и уз присуство председника Француске, што је вишеслојно страховито значајно за нашу земљу“, рекао је Вучић после сусрета Пословног савета Француска–Србија, на коме се састао с представницима француског пословног удружења Покрет француских предузетника – МЕДЕФ Интернатионал.

„У овом тренутку не можемо да добијемо такве машине, а то је страшно важно за нас“, рекао је Вучић.

Што се летећих таксија тиче, рекао је да се преговара са три француске фирме и да ће покушати да се то заврши до 2027. године.

Не бисмо да вас убеђујемо, па ћемо вас пустити да сами одлучите где су цене најповољније, а квалитет без премца.

„Покушаћемо да решимо питање отпада, водоснабдевања, пречистача воде и управљања тим системом. Има и много других ствари за које су заинтересоване француске компаније“, додао је.

Модна компанија Луј Витон долази у Србију

Такође је најавио долазак модне компаније Луј Витон у Београд у 2026. години.

„Ми се надамо да ће 2026. коначно и Луј Витон да дође у Србију у Београд на води. Толико смо се борили за то“, рекао је Вучић.

Он је оценио да ће то за Србију бити изузетно значајно и када је у питању економија, али и туризам.

О доласку нових инвеститора

Казао је да је са Макроном разговарао и о доласку нових инвеститора.

„Ми морамо да радимо много на отпаду, на претварању отпада у најобичније и прљаве депоније, већ у то како да то искористимо за стварање енергије, такође како да решимо питање водоснабдевања квалитета воде, чистоће воде од великог значаја, што је нешто за шта су сви заинтересовани, за пречистаче воде за Београд, до управљања тим системом којим, очигледно, нисмо умели да управљамо у претходним годинама, али и до многих других ствари за што су заинтересоване француске компаније“, рекао је Вучић.

Он је истакао да је за нас то повезивање веома важно за развој вештачке интелигенције.

„Јер ми имамо институт за АИ, али то је код нас и даље прилично уопштено, не рачунајући изузетке и морамо људе који раде и који знају све о вештачкој интелигенцији да повежемо са привредом, да бисмо то могли да користимо на најбољи начин како то Французи раде и Тхалес и Ербас и многе друге компаније. Дакле, и они су спремни да нас обучавају и да доведу наше људе у њихове лабораторије, да преузмемо њихово искуство и да идемо у будућност. Енергетски сектор је страховито важан, и нуклеарни реактори, али то је све прича на дугом штапу“, навео је Вучић.

Рекао је да морамо радити на развоју нуклеарне енергије како бисмо нашој деци могли да оставимо сигурну будућност.

Извор: Б92.нет