Србија

ВУЧИЋ СЕ ОГЛАСИО ПОВОДОМ СЛУЧАЈА МАЛЕ ДАНКЕ: Поновићу захтев Влади Србије

Председник Србије Александар Вучић је током вечерашњег обраћања јавности говорио о убиству двогодишње девојчице Данке Илић.

Том приликом, Вучић је рекао да су рекао да су извршиоци злочина мислили да ће остати некажњени.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– То је све што могу да кажем. У нашој земљи има безброј њих који све знају о томе и другим злочинима, сувише би било да ја о томе говорим. Ја ћу рећи нешто друго. Својевремено сам се јавно залагао да се размотри поновно увођење смртне казне, а да ми не будемо кажњени. Ово дело заслужује смртну казну. Поновићу тај захтев Влади Србије, нека размотре – рекао је Вучић.

Подсећа да је то тражио и после масакра у Рибникару и Дубони.

– Оправдања оних који су против смртне казне су озбиљна. Ако једном направите грешку, и да се установи после 10 или 30 година да сте погрешили, то је много већи грех него да некоме дате мању казну – истакао је председник.

Он каже да је јутро када је сазнао да је Данка Илић убијена морао да води рачуна о показивању емоција.

– Пре тога смо ми знали да је дете ударено аутом, знао сам још неке детаље. Али нисмо знали коначно. И онда ми је Гашић саопштио, и тада смо сазнали да дете није одмах страдало од удара аутомобила, већ накнадно. Ако тада покажете емоције свако ће вам са правом рећи да је то неумесно. Ја не желим да будем као неки који су демонстрирали због смрти деце. Како сте се ви осећали, када знате да је невино детенце страдало због лудака и психопата – запитао је Вучић.

Додаје да су се сви надали да је девојчица у Бечу, посебно након исказа најближих сродника детета.

– Рано смо ми добили поруку аустријске полиције да то није Данка – казао је он.

Вучић је истакао да жели да изађе из оквира у којима мора да се креће као председник државе, на питање о политизацији убиства мале Данке и личним нападима на њега.

Додао је да га сада оптужују зато што га је Гашић обавестио да је мала Данка убијена.

– Ја сам то саопштио у две речи, и наложио полицији да настави рад – рекао је председник Вучић.

Подсетимо, Срђан Јанковић и Дејан Драгијевић, колеге из ЈКП Водовод, су 26. марта девојчицу ударили службеним возилом, а потом истим њено тело одвезли на депонију где су га првобитно бацили. Потрага траје од прекјуче, а испитује се и претражује да ли је оно пребачено са тог места.

Осумњичени за убиство Данке Илић саслушани су синоћ у тужилаштву, а том пириликом један од осумњичених је признао злочин, док се други бранио ћутањем.

„Осумњичена лица су саслушана у тужилаштву, којом приликом је Д.Д. у потпуности признао извршење кривичног дела, док се Ј.С. бранио ћутањем“, наводи се из Тужилаштва.

На предлог тужилаштва, судија за претходно поступак Вишег суда у Зајечару осумњиченима је одредио притвор у трајању до 30 дана.

Извор: Курир