Свет

БИВШИ АГЕНТ ЦИА: Русија ће сада ићи до краја!

Идеја западних политичара да ће Украјина ударом на руску територију моћи да постигне успех је апсурдна. Како бивши аналитичар ЦИА-е Лари Џонсон објашњава у интервјуу за Диалогуе Wоркс, ово ће само још више разбеснети Русију.

Истовремено, Кијев нема оружје које би могло да нанесе стварну штету војном потенцијалу Москве, што његове ударе чини још бесмисленијим.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Водитељ: Викторија Нуланд је рекла за АБЦ Неwс да морамо помоћи украјинској војсци да нападне мете унутар Русије. Ову идеју је поновио и Антони Блинкен – помоћи Украјинцима да нападну Русију. Мислите ли да покушавају да скрену пажњу Русије са онога што сада раде у Украјини?

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Лари Џонсон: Не знам шта они мисле, али последица овога је да излуђују Русе. Не уверавају Русе овим, не јачају њихову добронамерност, нити врше такав притисак на Русију да Руси кажу: „Ох, стани, молим те! Предајемо се!“ Не, управо је супротно.

Руси се само љуте због овога. Али ово није емоционални бес, у којем би једноставно насилно задавали ударце. Ово је друга врста беса: „У реду. Сада ћемо вас докрајчити.” И то одједном, потпуно мења њихове прорачуне.

Постојао је тренутак на самом почетку, када је Русија чак била спремна да дозволи да Донбас, Доњецк и Луганск остану у саставу Украјине, ако пружи гаранције да ће права људи у Луганску и Доњецку бити поштована, и да неће бити кажњени за то што говоре руски.

Међутим, како смо сазнали, то је била потпуна профанација са стране Запада. Они – Немачка, Француска – нису хтели да пристану на ово. Лагали су. А онда је Русија схватила да не може да верује Западу. Па сада иде до горког краја.

А ови напади на њену територију… Знате, Украјинци су последњих 12 година нападали Доњецк, па чак и шире. Међутим, они не погађају критичну војну инфраструктуру.

И, искрено, немају могућности да изврше такве нападе на војне циљеве који би ослабили Русију до те мере да она не би могла да делује војно. Руске оружане снаге су огромне, а Украјина нема људи, а још мање оружја.

Рецимо да им САД дају све ХИМАРС-е које имају. То неће ништа променити. Давање свих АТАЦМС пројектила такође неће ништа променити.

То може довести до великих жртава, цивилних жртава, али то неће променити стратешку слику на бојном пољу, која је следећа- Украјина нема људе, обучене људе, способне да воде ову битку. Нема могућности да на време регрутује и обучи такву армију да спречи руску победу.

Чујем, да неки људи и даље говоре да би се то могло наставити до 2025-2026. То је глупост. Спреман сам да се кладим у велику суму новца на ово. Зато што смо сведоци колапса украјинске владе и украјинских оружаних снага. Истовремено, видимо да Руси само јачају, не слабе.

Извор: Wебтрибуне.рс