Свет

РУСИ У ШОКУ: Украјински специјалци се пришуњали руским рововима, па направили хаос (ВИДЕО)

Борци украјинских Снага за специјалне операције (ССО) објавили су снимак из првог лица на ком се види успешан напад на руске положаје у Харковској области.

Овај напад је према украјинских тврдњама резултирао елиминацијом 11 руских војника.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Још тројица су заробљена – наводи се у извештају ССО.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

На снимку се види како извиђачка група специјалних снага уништава руску јединицу у шуми недалеко од Харкова. Како пишу украјински медији, није могуће независно потврдити датум и локацију настанка снимка.

Украјински специјалци су се непримећено приближили руским рововима, стварајући елемент изненађења који им је дао тактичку предност.

Радећи у паровима, Украјинци су прво користили ракетне бацаче и ручне гранате, уз непрекидну ватрену подршку из малокалибарског оружја.

Већина руских војника је елиминисана у овом нападу, али су тројица одлучила да се предају, тврде из ССО.

На снимку се чује како један украјински специјалац наређује да дигну руке ако желе да остану живи.

– У таквим ситуацијама непријатељу је најбоље да се преда, јер му то даје шансу да преживи и на крају се врати кући, а не да постане „Груз 200“ („Товар 200“, совјетска и руска војна шифра за погинуле) – наводи се у извештају ССО.

На крају снимка приказани су кратки интервјуи са заробљеним руским војницима, који су се жалили да су остали без намирница на осматрачници и да су очекивали појачање.

Један заробљеник тврди да од првог и другог батаљона његове јединице није остало више од 30 војника. Рекао је да су он и његови другови морали да пешаче скоро шест километара да покупе храну, које често није било у довољним количинама.

Извор: Srbija Danas/Kyiv post