Србија

ЕСКОБАР ШОКИРАО ЕУ: Ђинпинг упутио позив Србији

Познати аналитичар коментарисао је посету Си Ђинпинга Београду

Србија је лично од кинеског председника добила позивницу да се прикључи БРИКС плус, тврди бразилски независни геополитички аналитичар Пепе Ескобар који је својевремено радио и за РТ, а ангажован је и као дописник онлајн издања „Ејжа тајмса“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Велика панда (Си) позвао је Србију да се прикључи БРИКС-у“, написао је Ескобар на свом икс налогу након посете кинеског председника Си Ђинпинга Београду.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

За време Сијевог боравка у Београду Ескобар је поделио и видео-обраћања кинеског лидера српском председнику Александру Вучићу.

„Живо се сећам својих претходних посета, а аранжмани које сте припремили заиста показују да су наши односи на високом нивоу и показују колико је наше пријатељство дубоко“, рекао је, између осталог, Си.

За Пепеа Ескобара ово је био само један од доказа истинске привржености Кине српском народу.

„Висока класа. Ово сеже даље од односа у оквиру Новог пута свиле (Иницијатива „Појас и пут“). Русија и Кина чувају леђа Србији“, закључио је Ескобар.

Председник Србије Александар Вучић позван је, иначе, недавно да као специјални гост присуствује самиту БРИКС 2024. Ову организацију оригинално су чинили Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужноафричка република, а у последњих годину дана она доживљава експанзију чланства, добила је пет нових држава и велики број захтева за чланство.

Проширени БРИКС чини око 30 одсто глобалне економије и има укупну популацију од 3,5 милијарди, или 45 одсто становника света.

Извор: Медији