Србија

УЗБУНА У СРБИЈИ! Проглашена ванредна ситуација у овом граду

Проглашена је ванредна ситуација за део територије општине Неготин због огромне штете која је настала услед јаког невремена. Ванредна ситуација обухвала следеће МЗ: Чубра, Речка, Мокрање, Рогљево, Рајац, Александровац, Вратна, Црномасница, Јасеница као и насеља Братујевац, Бадњево, Буково.

Невреме је направило огромне штете, па је тако у селу Рајац и на Рајачким пивницама набујали сеоски поток поплавио куће. Потом се излио на источном ободу села. Поплављен је стадион и дечије игралиште. Аутомобили и трактори пливају у муљу. Велике штете претрпео је и манастир Буково, као и околни виногради, који по свему судећи, ове године неће родити.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како кажу из познатих винарија у Рајцу, штете су огромне, поготово за оне који винограде имају само на једном месту. Архимандрит Козма, игуман буковачког манастира поручио је да неко мора да поведе рачуна о каналима, јер се десила слична ситуација као 2014. године када су Тимочку крајину погодиле велике поплаве.

Ванредна ситуација је уведена из разлога санације штете која је настала на пољопривредним културама, објектима инфраструктуре путевима 3 приоритета и атарским путевима као и појединачним случајевима штете на грађевинским објектима и спровођења оперативних мера заштите и спасавања.

О спровођењу ове одлуке стараће се општински штаб за ванредне ситуације у складу са чланом 43. и чланом 44. Закона о смањењу ризика од катастрофа и управљању ванредним ситуацијама, пише портал Зајечар онлине.

Оштећени грађани моћи ће да пријаве штету на пољопривредним културама од понедељка 13. маја, Одељењу за друштвене делатности и привреду ОУ Неготин, у згради општине Неготин, канцеларија број 73.

Извор: Телеграф/ Н. С.