Србија

Овако ће бити сахрањен Мирослав Илић

Без Алеје великана, или медијске помпе.

Певач Мирослав Илић, током каријере обишао је многе земље, али увек га је све вукло да се врати у Србију и у родне Мрчајевце.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Крв ме је увек вукла да се вратим у Србију. Шљивик је био од мог покојног деде, па кад је прокопан канал, рођак је хтео да прода, али моја супруга је хтела да ми купимо, то је двадесет ари, она ми је рекла: “То је Мирославе твоје, твоја дедовина, то ти мораш да купиш“. Ми смо ту посадили шљиве – започео је фолкер за “Блиц“ и додао да модерне савете није желео да прими приликом изградње куће:

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

– Није то дворац, као што се пише, то је кућица од 150 квадрата, ми смо на темељима старе куће, подигли нову, оно што сам желео је био велики трем. Београђани када дођу кажу: “Имаш велику терасу“, то није тераса, то је трем. Желео сам стару српску архитектуру, то стварно лепо изгледа.

Иако сада живи у кући од сто педесет квадрата, певач памти како је живот изгледао у скромнијим условима.

– Никада нисам заборавио времена када седамдесет и неких није прошао водовод, већ сам воду грејао на шпорету. Мој покојни деда, Радован, од мајке отац, био је много побожан, није волео да псује, Бога и свеце, стално је говорио, саплак, али није знао шта значи. Нашао сам шта је саплак, у Нушићевој књизи, јер се Нушић бавио и тим старим речима, а не само комедијом, саплак је, чинија којом се поливаш кад се переш и купаш – истакао је Мирослав, који сматра да је важно да очувамо корене наше народне традиционалне музике.

– Много је важно да сачувамо традицију, то причам већ тридесет година уназад. То је саставни део мог постојања, без обзира на све трендове који су актуелни. Немам никакав проблем са тим, ако има ко да га слуша, а теби се не свиђа, то је туђи проблем, ја са тим немам проблем. Ипак, имам са тим што се ова традиционална музика толико запоставља да то већ постаје озбиљно. Ми смо технолошки поробљени већ педесет година, једино што можемо да сучувамо јесу језик, традиција и обичаји. Ако то изгубимо онда смо ништа – објаснио је и додао:

– У Француској су популарни и Мадона и Бијонсе, али се Шансона не дира. Само је нама нешто сељачки. Постоје младенци који захтевају да се не доводи хармоника, прихватам, али зашто? Не смеш да бежиш од свог, од себе, тате, маме, дете и прадеде, ништа ту нема сељачки, то је твоје. Може свако да обуче маркирано одело, научи силне језике, али оно што је наше мора да остане наше.

Купили смо гробно место
Мирослав открива да су супруга и он већ купили гробно место.

– Са супругом сам већ у Мрчајевцима на гробљу оградио парцелу, неки људи имају проблем да о овоме причају, ја немам. Близу гробља мајке и оца сам оставио место. Било је битно да буде у Мрчајевцима, где ћу. Свака част Алејама заслужних грађана и свим осталим, али увек бирам Мрчајевце – искрен је славни певач.

Извор: Блиц/Александра Ивановић