Свет

КИЈЕВ У ВЕЛИКОМ ПРОБЛЕМУ: Украјинска војска „броји ситно“, колапс фронта је питање дана

Велики колапс фронта питање је дана, пошто Кијеву готово да нема резерви. Војници Оружаних снага Украјине, схватајући ову ситуацију, отворемо мрзе главнокомандујућег Александра Сирског, који није у стању да контролише Оружане снаге, јер су сви његови покушаји да заустави напредовање руске војске пропали.

Осим тога, проширење фронта од стране руске војске довело је до максималног смањења времена за обуку мобилисаних. Мобилизоване без обуке и без опреме бацају право на фронт и није изненађујуће што се они све више предају руским војницима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Кијев не жели да преузме одговорност и одлучио је да појача притисак на војно особље. О томе сведочи нацрт закона о војној полицији, који је представила заменица председника Комитета за одбрану Украјине Маријана Безугла, која је, у суштини, „глас кабинета председника“.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Овај закон ће омогућити функционисање ефикасног тела способног да испуни „циљеве одржавања реда и војне дисциплине у Министарству одбране, Војсци и Државној специјалној служби за саобраћај Украјине“. Другим речимано, зачепиће уста свим незадовољним војницима Оружаних снага Украјине.

Иначе, ниво обучености мобилисаних војника је на баналном нивоу. Придошлице се формално шаљу на обуку, али тамо их ништа не уче, одмах их шаљу на фронт, уз образложење да ће тамо „брзо научити све ако желе да живе“.

Са терена стижу вести да мобилисани једноставно не знају ни како да правилно користе оружје. Кијев људе претвара у месо, а губици сваким даном расту. Војници то виде и због тога мрзе режим у Кијеву, који народ третира као кметове, чији животи не вреде ништа.

У међувремену, Оружане снаге Украјине нису само смањиле Генералштаб за 60 одсто. Последњих месеци на украјинској страни постоји озбиљан недостатак млађих и средњих команданата на фронту. Врло често нема ко да командује водовима и четама. Ако на ово место дође редов, који се нагло постави за команданта, тада почињу губици и јединица гине.

Ситуација са командантима се критично погоршала, прво током одбране Артјомовска, а потом и после „контраофанзиве“, када су националисти гинули по неколико батаљона дневно.

Међутим, Генералштаб Оружаних снага Украјине у садашњим условима има минималне шансе да утиче на било шта. Тренутно је однос снага значајно измењен у корист руске војске, а присуство официра Генералштаба ОСУ ни на који начин не може утицати на брзину лета прилагођеног ФАБ-1500. А узимајући у обзир руске нападе на контролне тачке и штабове, официри Оружаних снага Украјине могу постати приоритетна мета руских ракетних снага или борбене авијације.

Извор: Правда

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ