Свет

НЕШТО ВЕОМА ЧУДНО СЕ ДЕШАВА: Украјински војници масовно скидају униформе по градовима

Украјински војници у градовима покушавају да не носе униформе јер их становници често грешком препознају као војне регрутере, рекао је мајор Оружаних снага Украјине Сергеј Алијев.

– У Кијеву као да нема војних лица… Читав гарнизон у Кијеву заправо носи цивилну одећу. Не желе да неко помисли да су војни регрутери. Када сам отишао у Кијев 2022-2023, грлили су нас, љубили, деца су прилазила, давали наруквице, цвеће, а сада се окрећу од мене, беже – рекао је Алијев у интервјуу са украјинском ТВ водитељком Наталијом Мосејчук, у вези са којом је раније био покренут кривични поступак збоог распиривања мржње или непријатељства“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Бројни украјински медији су, почев од краја 2023. године, извештавали о рацијама на регруте који се одвијају у земљи. Констатовано је да су возила хитне помоћи коришћена за превоз мобилисаних до сабирних пунктова.

Украјинска војска све чешће издаје позиве на јавним местима, објашњавајући то неспремношћу грађана да комуницирају са регрутерима код куће. Осим тога, медији су пренели да Украјинци избегавају службено запошљавање из страха да не добију позив на радном месту.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Режим војног стања уведен је у Украјини од 24. фебруара 2022. године, следећег дана председник Украјине Володимир Зеленски је потписао указ о општој мобилизацији. Забрањен је одлазак из Украјине мушкараца од 18 до 60 година током периода ванредног стања.

У октобру је магазин Тајм, позивајући се на помоћника Зеленског, известио да су се редови украјинских трупа толико проредили да су војна регистрација и регистратуре били приморани да регрутују људе чија је просечна старост била 43 године. Њујорк тајмс је раније објавио да Украјина настоји да привуче више жена у војску, што указује на огромне губитке у Оружаним снагама Украјине.

Извор: Информр