Србија

ВУЧИЋ О БАЈДЕНОВОМ ПОТЕЗУ КОЈИ ЈЕ ПРОМЕНИО СВЕ: Морамо да се боримо!

Председник Србије је указао на околности у којима се Србија налази

Председник Србије Александар Вучић сумирајући разговоре које је имао током три дана Светског економског форума у Давосу поручио је да Србија неће моћи да рачуна на огроман прилив европских инвестиција и велику подршку коју је имала раније, већ ће морати да се ослони „на своје снаге“.

У том контексту, он је истакао акт председника САД Џозефа Бајдена (о финансијској подршци индустрије полупроводника) променио све, као и рат у Украјини.

– Акт у ком они улажу 430 милијарди долара у индустрију чипова. Они дизајнирају, а Мексико и Канада раде производњу, Тајван наравно. Где Европа у хај-тек индустрији не може да прати Америку и Кину, јер негде око 9,8 укупне производње чипова је на европском тлу, већ у полупроводницима и чиповима Европа заостаје по том питању – рекао је Вучић за РТС. Према његовим речима, слично се дешава и са литијумом.

– Јер Америка и Кина контролишу највећи део производње батерија за електрична возила у свету, и сад и Европа мора да проналази своје ресурсе. Она је веома снажна, али се плашим да неће лако моћи да прати ове две највеће економске силе. Америка је ту приступила и протекционизму, сада ће и Европа вероватно да приступи истим мерама, али нисам сигуран да може са истим резултатом – каже Вучиц́. За нас се, у таквој ситуацији, поставља питање како одржати раст.

– Сећате се колико је нама било забрањено да улажемо у Ер Србију и све компаније због тзв. недозвољене државне помоћи, тако да ће сада бити – само сипајте паре колико можете, али суштина је како да одржимо раст на преко 2,5 посто јер ће Европа ће ићи до плус 0,7. Значи, ми морамо да идемо са три пута већим растом да бисмо брже пристизали развијеније, уређеније европске земље – каже Вучић. Истиче да се мора размишљати о томе како да се привуку инвестиције са различитих страна.

– Посебно сам срећан што сам имао прилику да разговарам са јужнокорејским председником, њиховом Ес-кеј групом и Хјундаи групом, али и са оним што је попут привредне коморе, али много важније него привредна комора код нас, јер они имају директан утицај на њихова улагања и надам се да ћемо моћи да привучемо много више корејских инвестиција – рекао је Вучић. Поручује да морамо да се посветимо расту и радимо много више.

– Да се боримо много више, и да гледамо какве се ствари дешавају у свету и да се даље развијамо. Рад, рад и то је то – поручује Вучић.

 

 

Извор: Srbija Danas

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

јануар 2023.
П У С Ч П С Н
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031