Русија

ПОЧЕЛО ЈЕ! Руси распоредили Кинжале (ВИДЕО)

Русија је у уторак саопштила да је започела прву фазу тестирања тактичког нуклеарног оружја близу украјинске границе видео најавом на којој се види како војно особље поставља ракете на опрему.

Саопштење је стигло из руског Министарства одбране, које је навело да су вежбе укључивале хиперсоничне ракете „кинжал“ опремљене „специјалним бојевим главама“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Раније овог месеца, руски председник Владимир Путин наредио је тактичке вежбе нуклеарног оружја као одговор на коментаре са Запада.

Путин је често спомињао нуклеарни арсенал Москве у првим данима њене инвазије на Украјину, у више наврата обећавајући да ће користити сва средства неопходна за одбрану Русије.

Касније се чинило да је ублажио своју реторику, наводно након што су га кинески званичници убедили да одустане од нуклеарних претњи, али је недавно упозорио земље НАТО-а да ризикују да изазову нуклеарни рат ако распореде трупе у Украјину.

Министарство одбране је у саопштењу од 6. маја навело да ће вежбе повећати спремност нестратешких нуклеарних снага за извршавање борбених задатака и обезбеђивање територијалног интегритета и суверенитета Русије „као одговор на провокативне изјаве и претње појединих западних званичника против Руске Федерације“.

Министарство одбране Русије је у уторак саопштило у поруци објављеној на руској платформи друштвених медија ВКонтакте (ВК) да је особље Јужног војног округа почело обуку и извршавање борбених задатака са „специјалном муницијом“ за ракетне системе „искандер“. То је укључивало опремање лансера и „тајно њихово премештање у одређено позиционо подручје како би се припремили за лансирање ракета“.

Особље ваздухопловних јединица Ваздушно-космичких снага Русије које је укључено у вежбу опрема авијационо оружје специјалним бојевим главама, укључујући хиперсоничне ракете „кинжал“, и лети у за то „одређена подручја патролирања“, наводи се у саопштењу.

Видео приложен уз изјаву Министарства одбране од тада је поделило више корисника X-а, раније Твитера.

На снимку се види како возила војних носача возе до локације где се пројектили затим постављају на позиције које изгледају као места за лансирање.

Клип се завршава тако што се пилот пење у кокпит борбеног авиона.

Порука Министарства одбране завршена је понављањем да се вежбе изводе како да би се обезбедила „спремност људства и опреме јединица“, тако и да би се одговорило на претње „одређених западних званичника Руској Федерацији“.

Путин је у септембру 2022. изјавио да ће се Русија окренути нуклеарном оружју како би одбранила свој „територијални интегритет“, додајући да „ово није блеф“. Током свог годишњег обраћања о стању нације у Москви 29. фебруара, руски лидер је нагласио да су његове „стратешке нуклеарне снаге у стању пуне приправности“.

На питање медија у мају о планираним нуклеарним вежбама Русије, портпарол Беле куће за националну безбедност Џон Кирби назвао је Путина „непромишљеним и неодговорним“ због „звецкања оружјем“ које указује на потенцијалну употребу нуклеарног оружја.

Шта је тактичко нуклеарно оружје?

За разлику од стратешког, тактичко нуклеарно оружје има мању снагу и домет. Може бити артиљеријско, али су најчешће у питању балистичке и крстареће ракете.

Тактичко нуклеарно оружје укључује гравитационе бомбе, ракете кратког домета, артиљеријске гранате, нагазне мине, дубинске бомбе и торпеда која су опремљена нуклеарним бојевим главама. Такође у овој категорији су нуклеарно наоружане ракете земља-ваздух и ракете ваздух-ваздух.

Испаљују се из система који могу носити како конвенционалне тако и нуклеарне бојеве главе.

Као тактичко нуклеарно оружје важе бојеве главе за копнене ракетне системе са дометом до 500 километара, или пак ракете море-земља и ваздух-земља домета до 600 километара.

Извор: Блиц.рс

Ознаке