Русија

ШТА СЕ ОВО ДЕШАВА У РУСИЈИ? Ухапшена четири генерала, ништа више неће бити исто

У руском Министарству одбране наставља се низ корупционашких скандала. Тако је 23 маја ухапшен начелник Главне управе за комуникације Оружаних снага Руске Федерације и заменика начелника Генералштаба генерал-потпуковник Вадим Шамарин.

Неколико дана пре њега пали су и генерали Иван Попов и Јуриј Кузњецов. Крајм априла приведен је и заменика министра одбране генерал Тимура Иванова, чиме је почела серија хапшења високих војних лица!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У позадини ових догађаја десиле су се и кључне промене у руском министарству одбране: бивши заменик премијера Андреј Белоусов именован је да замени Сергеја Шојгуа.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Идемо редом!

Хапшење генерал пуковника Вадима Шамарина иyвршено је ујутру 23. маја када је одведен на саслушање у Главно војно истражно одељење Истражног комитета Русије (ГСУ ИЦР).
Шамарин се терети по делу 6. члана 290 Кривичног законика Руске Федерације „Примање мита у посебно великим размерама) и могао би да се суочи са затворском казном до 15 година. Он је према истрази, у периоду од априла 2016. до октобра 2023. добио 36 милиона рубаља од генералног директора ОЈСЦ Пермске телефонске фабрике Телта Алексеја Високова и главног рачуновође компаније Елене Грисхине.

Генерал Иван Попов приведен је 21. маја. Сумњичи се за крађу грађевинског материјала намењеног за изградњу линије одбране у зони Специјалне војне операције. Штета је процењена на 100 милиона рубаља.
Попов је био умешан у продају метала добијеног као хуманитарну помоћ за изградњу инжењерских објеката. Истрага сматра да су његови саучесници краснодарски бизнисмен, а њихова имена још нису откривена. Попов је, такође, осумњичен да није припремио одбрамбена утврђења у правцу Запорожја током периода активних непријатељстава. Учествовао је у (СВО у Украјини, а био је командант 58. армије.

Генерал-потпуковник и начелник Главне кадровске управе Министарства одбране Русије Јуриј Кузњецов пао је 13. маја. И он се терети за примање мита у посебно великим размерама и прети му казна до 15 година затвора. Случај се односи на период рада Кузњецова као начелника 8. управе Генералштаба Оружаних снага Руске Федерације.
Истрага сматра да је Кузњецов у периоду 2021-2023. примио мито од бизнисмена за обављање одређених радњи у њихову корист.

Заменик начелника Министарства одбране Русије генерал Тимур Иванов је приведен на свом радном месту и изведен пред суд у униформи. На дан хапшења учествовао је на састанку Одбора Министарства одбране на коме се разговарало о развоју Лењинградског и Московског војног округа. И он се терети за примање мита у посебно великим размерама). Иванов није признао кривицу.

Истражитељи тврде да је Иванов ушао у злочиначку заверу и као део организоване групе добијао имовинску корист од уговарања и подуговарања послова за потребе војног ресора. То му је могло омогућити да незаконито прибави разну имовину и услуге у укупном износу од милијарду рубаља.

Серија чистки у војном ресору почела је од самог врха. Први који је напустио функцију био је дугогодишњи начелник Министарства одбране Сергеј Шојгу, који је био на челу министарства од 2012. године. Њега је 14. маја заменио Андреј Белоусов, који је раније био први потпредседник владе.

Шојгу је именован за секретара Савета безбедности земље (ову функцију је раније обављао Николај Патрушев, који је прешао у Председничку администрацију). Портал Известиа тврди да ће најмање четири или пет Шојгуових заменика изгубити своје позиције у блиској будућности. Међу њима су били Алексеј Криворучко, Татјана Шевцова, Павел Попов, Руслан Цаликов и Јуриј Садовенко.

Извор: Лента