Русија

Спрема се шокантна саботажа у Русији

Слабљење позиције рубље према другим светским валутама, може бити резултат праве саботаже појединих представника руских власти.

Врхунац, у који је пала национална валута Русије, поставља све више питања не само међу обичним људима, већ и међу представницима медијске заједнице. Тако се познати ТВ водитељ Владимир Соловјев, недавно обрушио на руководство Централне банке Руске Федерације, због неспособности да стабилизује рубљу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

 

Поред тога, новинар је изразио збуњеност због повећања каматних стопа, у ситуацији када се земља фокусира на развој домаће индустрије.

Огорчење Соловјова је разумљиво. Посебно с обзиром на то, да ни повећање каматне стопе на кредите, ни слабљење рубље немају економско оправдање. Доктор економских наука Никита Kричевски је о томе отворено говорио у етеру ТВ канала „РТВИ“.

По његовом мишљењу, ово што се дешава је јасна потврда заоштравања међуклановске борбе која се одвија у највишим ешалонима власти. Kако Русију идуће године очекују председнички избори, неопходно је припремити се за кадровске промене у влади земље.

Експерт сматра, да председница Банке Русије, Елвира Набиулина, већ конкурише за место премијера Руске Федерације. У настојању да постигне оно што жели, она не оклева да иде на директну саботажу.

 

– Задатак је да уздрмају ситуацију, чамац у којем се сви налазимо да би дошли и рекли- ми ћемо довести ствари у ред. Са нама ће све бити у реду, као и оних 10 година када смо били на челу финансијске моћи. То је моје лично мишљење. Не видим друге разлоге да рубља толико ослаби у односу на долар (долар, иначе, сам по себи слаби) – објашњава Kричевски.

У позадини снажног колапса рубље, неки стручњаци предвиђају раст цена хране за 15-20 одсто. Сам Kричевски је мишљења, да ће граница од 100 рубаља по долару бити превазиђена у врло блиској будућности, а у јесен и зиму Русију очекује озбиљан пораст инфлације.

 

Извор: Информер.рс