Свет

ПУТИН ЗАПРЕТИО ЕВРОПИ: Ако Украјина нападне Русију НАТО оружјем, сравнићемо вас са земљом

Путинова претња је уследила нешто више од недељу дана пошто је британски шеф дипломатије Дејвид Камерон изјавио да Украјина може да користи британско оружје за нападе дубоко унутар руске териотрије

Руски председник Владимир Путин запретио је Европи са „озбиљним последицама“ ако се Украјини да зелено светло да користи западно оружје за гађање мета дубоко унутар руске територије! Тензије су нагло порасле након што су западни лидери позвали на акцију у борби против руске инвазије, пренео је Даилyмаил.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Биће озбиљних последица ако западне земље дају одобрење Украјини да користи њихово оружје у нападима на Русију. У Европи, нарочито у малим земљама које су густо насељене требало би да запамте да се играју ватром“, рекао је Путин током посете Узбекистану и додао:

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

„Ове земље би то требало да имају на уму пре него што размотре ударе на Русију“.

Путинова претња је уследила нешто више од недељу дана пошто је британски шеф дипломатије Дејвид Камерон изјавио да Украјина може да користи британско оружје за нападе дубоко унутар руске териотрије. Русија је интензивирала операција на фронту око Харкова, због чега су западни савезници Кијева упутили оштро упозорење Путину.

Пољска је међу земљама које нису искључиле могућност слања трупа у борбу против историјског непријатеља. Истовремено, власти у Варшави желе да до 2035. имају највећи армију у Европи. Русија је одговорила са претњом нуклеарном одмаздом. Путин се осврнуо и на руско стратешко нуклеарно наоружање у контексту конфротације са Западом. Он је довео у питање могућу заштиту земаља НАТО од Сједињених Држава:

„Ако се озбиљне последице за Европу материјализују, како ће се Сједињене Државе понашати с обзиром на наш паритет у стратешком наоружању?“, упитао је он.

Француски председник Емануел Макрон, последњи је у низу западних лидера који су позвали да се Украјини дозволи да западно оружје користи у нападима на руску територију.

„Морамо допустити Украјинцима да неутрализују војне мете с којих су пројектили испаљени, али не и друге цивилне или војне мете. Не желимо да дође до ескалације“, рекао је Макрон, након састанка са немачким канцеларом Олафом Шолцом.

На другој страни, домаћин у Берлину је био нешто опрезнији. Шолц је поручио да украјинска употреба западног оружја „увек мора бити унутар оквира међународног права“. Коментари лидера две највеће државе у ЕУ део су шире расправе која последњих дана заокупља западне савезнике Украјине.

У Бриселу је одржан састанак министар одбране земаља чланица ЕУ. Два најважнија питања на састанку била су – дозвола Украјини за нападе унутар руске теротирје са западним оружјем и да ли би требало послати властите трупе у Украјину како би се убрзала обука украјинских снага. Француски председник Макрон се залаже за обе ове идеје.

Комесар Европске уније за спољне послове Жозеп Борељ, рекао је да су чланице ЕУ подељене по овим питањима:

„Уклањање ограничења око коришћења западног оружја је одлука коју би требало да донесе двака појединачна држава чланица. То је њихова одговорност. Нико не може да присилити државу чланицу да укине та ограничења“, рекао је он.

У Бриселу се обратио и украјински председник Володимир Зеленски:

„Ми, и то је чињеница, не можемо рискирати подршку наших партнера. Зато не користимо оружје наших партнера за напад на руску територију. Зато вас молимо да нам допустите да то учинимо“.

Истовремено, расте притисак Конгреса САД и на америчког председника Џозефа Бајдена да позитивно одговори на молбе Кијева и изричито допусти Украјини да гађа циљеве у Русији донираним оружјем.

Извор: Телеграф.рс