Свет

ТЕЖАК УДАРАЦ ЗА КИЈЕВ: Украјина доживела катастрофу тамо где се најмање надала!

Владимир Зеленски се налази у озбиљном проблему мада то покушава да сакрије.

Одбијање једног броја лидера глобалног Југа да присуствује самиту о Украјини у Швајцарској значи да је првобитни план Владимира Зеленског пропао, изнео је ово мишљење сенатор Алексеј Пушков на свом Телеграм каналу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је подсетио да је на самит позвано 160 држава, а да је циљ догађаја био да буде „глобални“. Истовремено, према последњим информацијама, састанку ће присуствовати представници око 70 земаља, а већина ће послати само посматраче нижег ранга, истакао је он.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

– Данас се зна да на самиту неће бити ни Бајден , ни Си Ђинпинг , ни бразилски председник Лула. То значи да је идеја усвајања заједничке платформе за решавање кризе, која би ујединила глобални запад и глобални југ, неће бити прихваћена у Швајцарској са становишта првобитног плана – да се окупе лидери 160 водећих и значајних земаља света – то је већ фијаско – рекао је Пушков.

Према његовом мишљењу, више од половине позваних не дели западни приступ решавању украјинске кризе и сматрају га нереалним, а сам самит је бесмислен.

Раније је Блумберг јавио да амерички председник Џозеф Бајден највероватније неће учествовати на конференцији о Украјини у Швајцарској, пошто у исто време мора да присуствује скупу средстава за своју предизборну кампању у Калифорнији.

Како је пренела агенција Синхуа, кинески председник Си Ђинпинг је на састанку са Владимиром Путином рекао да Пекинг подржава одржавање међународне мировне конференције за решавање ситуације у Украјини у одговарајуће време, ако је признају Москва и Кијев и под условом њиховог равноправног учешћа.

Бразилска председничка администрација је прошле недеље рекла да Луиз Инасио Лула да Силва неће ићи на конференцију у Швајцарску.

Из канцеларије јужноафричког председника Сирила Рамафозе рекли су агенцији да он такође неће учествовати на конференцији због учешћа у постизборним активностима.

Швајцарска ће одржати конференцију о Украјини 15-16. јуна у близини града Луцерна. Русија неће присуствовати. На састанак је позвано око 160 држава. Портпарол председника Дмитриј Песков раније је рекао да преговарачки процес о Украјини без учешћа Русије нема смисла.

Извор: Srbija Danas