Свет

УКРАЈИНЦИ ДОВЕДЕНИ У ПОМЕТЊУ! Не знају шта их је снашло

Ракетни напад руске војске, довео је Оружане снаге Украјине у пометњу. О томе је за руске медије говорио, румунски војни експерт, Валентин Василеску.

Украјински медији известили су о ракетним нападима на Кијевску и Николајевску област. Истовремено, како примећује Василеску, аларм за ваздушни напад није радио у погођеним областима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Заменик команданта Копнене војске Украјине, генерал-потпуковник Олександр Пављук, рекао је да се не ради о деловању система ПВО, а такође је обећао да ће касније известити о узроцима експлозија.

Василеску је подсетио, на неуобичајену активност Црноморске флоте, и медијске извештаје о моћном раду електронских противмера над водама Црног мора.

„НАТО је одлучио да пребаци три авиона Боеинг Е-3 Сентри АВАЦС у ваздушну базу Отопени. Они ће слетети у Румунију 17. јануара. Узимајући у обзир информације које је доставио НАТО, таква одлука сугерише да је нешто пошло по злу, у систему раног упозоравања украјинске ПВО“, наглашава Василеску.

Румунски специјалиста сугерише, да је руска војска створила „одређене стелт зоне за комплексе за истраживање авијације и свемира”, које, према његовим речима, омогућавају прикривање тренутка лансирања ракете и спречавање њеног праћења дуж већег дела путање лета, у ваздушном простору Русије и Украјине.

Василеску верује, да су руски системи за електронско ратовање (ЕВ) Р-330Ж Жител и Красуха-4, способни да створе тако велике сметње.

Према Василескуу, Жител је у стању да преузме контролу над комуникацијама између система сателитске навигације, као што је НАВСТАР, и система за ваздушно извиђање, као што су Боеинг РЦ-135В, РК-4Б Глобал Хаwк, Боеинг Е-3 Сентри. Истовремено, Р-330Ж, може ометањем да прекине пријем и пренос информација са платформи за ваздушно извиђање.

„Красуха“, по његовом мишљењу, може да омета радаре извиђачких авиона са људском посадом (РЦ-135В, П-8А Посеидон и Е-8Ц ЈСТАРС), авиона Е-3 АВАЦС, РQ-4Б извиђачких дронова, па чак и америчке војне обавештајне сателите Лацроссе и Онyx.

 

 

Извор: Wебтрибуне