Србија

ПУТИНОВА ПОРУКА АЛБАНЦИМА! Русија неће мирно гледати уколико почнете војне акције на северу Косова!

Портпаролка амбасаде Сједињених Америчких Држава на Косову Мишел Шон изјавила је да САД поштују право Косова да брине о својој граници, чиме је подржала деловање институција Косова и слање специјалних снага РОСУ на прелаз Јариње како би зауставили улазак воза који је из Београда кренуо за Косово

Портпаролка је казала да САД снажно подржавају дијалог којим посредује ЕУ као “најбољи начин да се унапређују односи Косова и Србије”.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

“Промотивни” воз, који је у суботу 14. јануара после 18 година кренуо из Београда за Косовску Митровицу, заустављен је у Рашки од 16.30 сати, а за Београд је кренуо натраг нешто после 20.30 сати.
Воз није стигао на Косово, јер се ситуација искомпликовала након што је објављен снимак да је на пругу постављен експлозив због чега су у Доње Јариње стигле специјалне снаге Косовске полиције РОСУ.
Према речима премијера Србије Александра Вучића, мудрошћу Београда воз је из Рашке враћен у Београд, чиме су избегнути и сукоби и жртве.

Да се ствар заоштрава поприлично, знак је и то што се по први пут од настанка ове кризе огласио и руски председник Владимир Путин.
Он је поручио балканским лидерима да се уздрже од једностраних потеза јер је дуго рађено на успостављењу мира на Балкану.

Такође, Путин инсистира на томе да уколико Албанци започну војне акције на северу Косова (као што је обећао Хашим Тачи), да Русија овога пута неће мирно гледати.
Аналитичари сматрају да је овим, Путин алудирао на нереаговање некадашњег председника Русије Бориса Јејцљина.

 

Извор: dnevnizurnal.com