Издвајамо Регион

У МАКЕДОНИЈИ НАПЕТО: Иванов одбио позив Могерини да мандат повери Заеву

Како је саопштено, Иванов је Могеринијевој рекао да он није у позицији да то учини, наводећи као разлог прихватање Тиранске платформе од стране Заева

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Из кабинета македонског председника Ђорђа Иванова је, после његовог сусрета са високом представницом ЕУ за спољну политику и безбедност Федериком Могерини, саопштено да он не може да прихвати њен позив да мандат за формирање македонске владе повери лидеру СДСМ Зорану Заеву.

Како је саопштено, Иванов је Могеринијевој рекао да он није у позицији да то учини, наводећи као разлог прихватање Тиранске платформе од стране Заева.

– Председник Иванов је рекао да, у складу са уставом, неће именовати за мандатара неког ко преговара на основу платформе стране земље која се користи за уцењивање Македоније, угрожавање њеног суверенитета, независности и унитарног карактера. Та платформа представља постизборно кршење устава и оквирних споразума из Охрида и ставља Македонију у субверзивну позицију и у положај зависности од стране земље. Грађани су гласали за европске реформе, а не за страну платформу – наводи се у синоћњем саопштењу.

Он је такође указао на одсуство међународне званичне осуде такве платформе која представља мешање у унутрашње ствари Македоније.

Могерини је посету Скопљу окончала позивом председнику Македоније да повуче своју одлуку о додељивању мандата за састав владе и поруком да је ЕУ посвећена евроинтеграцијама те земље и целог региона Западног Балкана.

Она је додала да је током састанка са политичким лидерима и председником Македоније разговарала и о томе како изаћи из политичке и институционалне кризе у земљи.

Могерини је позвала Иванова да преиспита своју одлуку да не додели мандат за састав нове владе лидеру СДСМ Зорану Заеву и да је повуче у интересу свих грађана, као и да у складу са уставом, како је рекла, повери мандат кандидату партије која има већину у парламенту.

– Демократска правила предвиђају поштовање воље већине и позивамо председника Ðорђа Иванова да преиспита своју одлуку о додељивању мандата за формирање владе – казала је Могерини.

Како је јавио извештач Тањуга, она је додала да ЕУ жели да укаже као пријатељ Македоније на радње које представљају, по њиховом мишљењу, озбиљно кршење демократских принципа и демократског духа устава Македоније.

Могерини је оценила да сви политички лидери имају обавезу да ублаже реторику и избегну да политичка и институционална криза у земљи прерасте у међуетнички или политички сукоб.

– Земља није изложена спољних претњама, већ неким унутрашњим проблемима. На лидерима земље је да преузму одговорност и извуку је из тога – нагласила је Могерини.

У посету Македонији, нагласила је, дошла је како би послала јасну поруку да је Унија посвећена евроинтеграцијама ове земље и целог региона.

– Ми смо озбиљни по том питању, наша врата су у потпуности отворена, и желимо да ова земља постане чланица Уније – рекла је Могерини.

Могерини је навела да ће пренети утиске о својој посети Македонији министрима свих 28 држава чланица ЕУ у понедељак у Бриселу, као и шефовима држава и влада у среду.

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност поручила је да ће Унија и цела међународна заједница бити на страни Македоније и њених грађана како би, како је рекла, “коначно напредовали” на путу ка ЕУ.

Иванов је у среду рекао да му ни Устав ни савест не дозвољавају да повери мандат Заеву за састав нове владе јер је, како је рекао, изненађен платформом албанских партија која крши независност и сувереност Македоније.

– Платформа албанских партија је припремана у некој другој земљи и уз посредовање друге државе. Садржај те платформе је супротан Уставу Македоније – рекао је Иванов истакаваши да је са позиција ове платформе Македонија угрожена, а јединство и независност доведени у питање.

Извор:Телеграф.рс /Танјуг