Издвајамо Регион

БОСАНКА СЕ ВРАТИЛА ИЗ НЕМАЧКЕ И БРУТАЛНО ИСПРОЗИВАЛА ГАСТАРБАЈТЕРЕ: Овде кад дођу глуме елиту, а тамо се туку за сваки цент

Pixabay.com

Марина је са својих 40 година пошла у Немачку трбухом за крухом, како би зарадила новац за ћеркино факултетско образовање. Након годину дана вратила се и испричала своје утиске.

„Некако се наша деца већ од малих ногу уче да су та нека Аустрија, Немачка и Швајцарска земље будућности, да је то тамо мед и млеко – пара се има на прегршт, а фино се ради. Плате су огромне, влада те чува као кап воде на длану и живиш живот срећно и задовољно“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Одмах да рашчистимо – то ништа није тако. Ако је човек сналажљив, вредан и упоран он ће имати новца и у Босни и у Немачкој. Ја сам се запутила у Немачку да обезбедим ћерки потребан новац за школовање. Провела сам тамо годину дана код познанице која је потекла из мог родног места“.

„Радила сам као помоћни радник у кухињи. Почевши од мога посла радило се од јутра до мрака са веома малим паузама. И тако је свугде. Стан срећом нисам морала да плаћам, а да јесам та би ми плата одлазила скоро читава на трошкове стана што је сасвим апсурдно. Живела сам фино у Босни, само ми је требало више новца“.

„Друго, упознала сам много наших људи који тамо живе и могу вам искрено рећи и потписати – ти људи нису исти кад су у иностранству и кад се врате у родни крај. Исти ти људи се по Босни расипају, изнашају, живе да би им људи рекли ‘Јао, то су ови из Немачке, како они добро живе’, а заправо је то само лажна елита“.

„Новац се штеди да би се вратили у родни крај два, три пута годишње, летовање морају да планирају годину дана унапред и све им је испрограмирано, нема простора за спонтане ствари и догађаје. Тамо се никакав бакшиш не оставља, гледа се у последњи цент, и ако им не вратиш до последњег цента – буне се“.

„Када иду у супермаркет, не дај Боже да им остане оних 50 центи у колицима што се гура, трчи, крши, ломи враћај се по 50 центи, како то да ти остане, а у Босни ћемо глумити елиту. Чисто простачење. Исти ти људи када дођу овамо, држе предавање о моралу и животу, они све знају и саветују како би сви требали поћи у иностранство, да овде живота нема – а ја им само одговорим – Е па драги моји, ја сам овде проживела боље и квалитетније него пола народа у Њемачкој“, преноси Магазин.ба.

 

Извор: Курир.рс/Magazin.ba