Издвајамо Регион

ЖАЛОСНО! Црна Гора била ГЛАВНИ ИНИЦИЈАТОР кампање да Косово као самостална држава УЧЕСТВУЈЕ НА ЕВРОВИЗИЈИ

Фото: Јутјуб

Главна перјаница кампање и иницијатор да Косово као самостална држава учествује на Евровизији, што је јуче спречено одбијањем да Приштина буде примљена у Европску радиодифузну унију – била је Црна Гора, сазнаје „Блиц“.

У томе су је, према нашим сазнањима подржали Хрвати, Словенци и Македонци, а пројекат је припреман годину дана у сарадањи пет јавних сервиса из региона (Црне Горе, Северне Македоније, Хрватске, Словеније и Мађарске).

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У тренуку када су односи Београда и Подгорице затегнути због низа билатерланих спорова, а посебно нацрта Закона о вероисповести којим се практично иницира отимање имовине СПЦ, у кампањи за пријем Косова предњачила је – управо Подгорица. Према нашим сазнањима, управо су Црногорци практично и иницирали овај пројекат, да би врло брзо добили и подршку Хрвата, Словенаца и Македонаца. Мађари, који су првобитно стали уз пројекат пријема Косова у ЕБУ који би им омогућио учешће на Евровизији, на крају су повукли свој потпис.

Подсетимо, Европска агенција регулаторних тела (ИБИУ) већином гласова одбила је да прихвати Косово као самосталну државу и да их прими у Европску радиодифузну унију (ЕБУ), а тиме им такође онемогућила учествовање на „Евровизији“.

За промену статута гласало је 400 чланица, гок су против тога била 673 гласа.

Помоћник директора Радио-телевизије Србије Миливоје Михајловић, који је присуствовао састанку у Ослу као представник те медијске куће рекао је да представници Косова нису успели путем, како је рекао, преседана уђу у ЕБУ. Он је додао да је цео пројекат инициран још пре годину дана од стране пет земаља из региона – Црне Горе, Северне Македоније, Хрватске, Словеније и Мађарске.

Мађарска се предомислила у петак и повукла потпис са захтева али се ипак расправљало и гласало, наводи РТС.

„Политички потез“

ЕБУ је уважио примедбе РТС-а да се ради о политичком потезу и да то може наштетити стабилности и миру у региону.

На седници у Ослу прва ствар на дневном реду била је да се утврде било какве промене у критеријуму чланства. Једна од промене критеријума која је била предлагана је дозвољавање емитерима да се придруже уколико се део њихове земље налази географски у Европи, што би отворило врата Казахстанској агенцији да се први пут пријави за чланство.

Друга предложена промена статута подразумевала је потврђивање нових чланица једногласном одлуком свих осталих чланица, што је одмах означено као проблематично управо због питања Косова.

Иначе, Косовски представници већ неколико година покушавају да издејствују примање у ЕБУ, али без успеха.

ЕБУ су основале 23 радиодифузне агенције са простора Европе и Медитерана. Чланице су радио и телевизијске компаније од којих су већина радиодифузне организације у државном власништву или у приватном власништву са јавном концесијом.

Најпознатија активност ЕБУ је организовање музичког такмичења „Евросонг“. Право учешћа на њему имају земље које су пуноправне чланице ове организације.