Издвајамо Србија

ДОДИК: Уставни суд БиХ је једно декадентно место и Бакир је Србин!

Председник Републике Српске Милорад Додик најавио је да ће приоритет којим ће се Република Српска бавити у наредном периоду бити доношење закона о Уставном суду БиХ, што је питање у вези са којим, као председник Републике, тражи окупљање свих Срба и српских политичких представника.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

“Прва ствар коју ћемо урадити веома брзо након доношења годишњих одлука, попут буџета и осталог, јесте закон о Уставном суду БиХ. На том питању тражим окупљање свих Срба… Истовремено, наша политика у наредном времену ће бити критички однос према пренесеним надлежностима, чије ћемо враћање тражити Припремићемо све законе који ће то вратити у првобитно стање.“, поручио је председник Републике Српске Милорад Додик.

Он је додао да у БиХ не смеје да буде више никаквих одлучивања док се не одлучи о Уставном суду БиХ. Додик је додао да у том погледу од опозиције у Српској, као председник Републике, тражи да се понаша корисно за Републику Српску.

Додик је напоменуо да је Уставни суд једно декадентно место у којем се ради „под плаштом неке велике приче и намештених амбасадора“ који говоре како је то правично, а они у својој земљи не би трпили да „им дође странац и нешто намести“.

“Они тиме говоре да смо ми сви овде будале – и Срби и Бошњаци и Хрвати. Ја нећу да живим у таквој држави.“, истакао је председник Српске.

Он је нагласио да ће истовремено политика Српске бити критички однос према надлежностима пренесеним на ниво БиХ, чије ће враћање тражити.

“Ми ћемо у догледном времену припремити све законе који ће то вратити у првобитно стање. Предложићемо на надлежна места, а ако /други то/ неће – знаћемо да неће, али ћемо тада то знати институционално.“, истакао је Додик.

Он је појаснио да, када говори о надлежностима у БиХ и њиховом враћању, говори о формално-правним позицијама, а формално-правна позиција БиХ је Дејтонски споразум и његов Устав.

Председник Српске истиче да у том погледу говори о поштовању и опстанку међународног уговора највећег ауторитета – Дејтонског споразума, а не о повратку у прошлост како то бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић чини говорећи да би Бошњаци могли тражити “повратак на 1991. годину и Устав Републике БиХ” уколико Додик настави са инсистирањем на враћању пренесених надлежности.

“Ако већ хоће да иде до краја, могли би отићи и неколико векова уназад па би се испоставило да је Бакир Изетбеговић Србин, па да му кажем `твоји су преци били наши људи и немој бежати од тога`- рекао је Додик и напоменуо да само тражи поштовање међународног уговора и да се о тим стварима мора разговарати.“, поручује Додик.

Извор: Срна