ЕВРОПСКА УНИЈА НА ИВИЦИ ПРОПАСТИ – СРБИЈА ЈАВЉА

ЕВРОПСКА УНИЈА НА ИВИЦИ ПРОПАСТИ

Бивши председник Европске комисије Романо Проди упозорава да ЕУ мора да пази да не потоне, указујући да је ризик велики, пре свега јер се Европа сама блокира и парализује.

 

Он је, у интервјуу бечком дневнику „Стандард“ рекао да годинама сви расту више од ЕУ, и да годинама Унија више нема спољнополитичку улогу.
У случају Брегзита, како каже, потпуно је несхватљиво како се Европа опходи према том питањем, јер постоји потпуно нејединство да ли преговоре треба одуговлачити или брже деловати.

„У принципу је референдумом Британаца додат још један фактор несигурности за Европу. Морамо веома пазити да не потонемо, већ да увек главу некако држимо изнад воде“, поручује Проди.
До пре 12 година је ЕУ била творевина која је постајала све већа и значајнија, приметио је, подсетивши на ширење, увођење евра, и напоре око заједничког Устава.

Проди истиче да је пад почео са одбијањем споразума ЕУ након референдума у Француској маја 2005, а након тога и у Холандији.
„Све до тог тренутка је Европа била нада света“, критички се осврнуо некадашњи италијански премијер.
Он сматра да постоји дубока криза демократије, јер су владе заинтересоване само за краткорочне прогнозе и делују као да ће већ идуће недеље бити избори, што је главни проблем с којим је конфронтирана ЕУ.

Читај даље — 1 2

Loading...

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: