ЕВРОПСКА УНИЈА НА ИВИЦИ ПРОПАСТИ – Страна 2 – СРБИЈА ЈАВЉА

ЕВРОПСКА УНИЈА НА ИВИЦИ ПРОПАСТИ

Према његовим речима, раније је било могуће у прве две године изневерити бираче, јер је било потребно доносити потребне одлуке, након којих су уследили позитивни ефекти с којима је било могуће изаћи на изборе.
„Данас политика, као што је била немачког канцелара Хелмута Кола, који је веровао у евро и поред отпора грађана, више није могућа. Недостаје храброст, али и способност да се нешто прогура“, уверен је Проди.

Он је истакао да су референдуми добра ствар, али само ако се ради о великим питањима, али не и ако се ради о појединачним интересима или проблемима техничке природе.
С тим у вези је оправдао одлуку италијанског премијера Матеа Ренција да одржи референдум о реформи Устава, додавши да закон то и предвиђа, јер план реформе није добио двотрећинску подршку у парламенту.

Такође је оценио да је референдум политизован, и да су његове намере искривљене, као што је то био случај у Француској 2005..
Проди се залаже за развој Европе у неку врсту федералне републике, али не по америчком моделу.
Чланство Турске у ЕУ према његовој оцени било би веома тешко, посебно што Анкара тренутно ради на томе да постане регионална сила, што је не чини компатибилном са европском идејом.

 

Извор: Танјуг

Читај даље — 1 2

Loading...

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: