Издвајамо Свет

ПОЧЕЛО ЈЕ – АЛБАНЦИ ПРОТЕСТУЈУ У ЊУЈОРКУ: „Ослободите неправедно ухапшеног Харадинаја, ослободите нас српске репресије“

Покличима „УЧК“ и песмом „Беса“, односно „Заклео сам се да ћу живот дати за Косово“, албанска дијаспора протестовала је испред Мисије Србије при УН у Њујорку, захтевајући ослобађање председника Алијансе за будућност Косова и бившег косовског премијера Рамуша Харадинаја из притвора у Француској.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Славећи Харадинаја као „албанског сина“ и „ослободиоца“, они су називали Србе и Србију погрдним именима, те поручили да сви Албанци, без обзира где се налазе, морају да знају да је лидер Алијансе „неправедно ухапшен“ у Француској по српској потерници.

„Харадинај је син наше демократије и херој“, узвикивали су Албанци испред српске мисије у Њујорку.

„Не само овде, треба рећи целом свету, а посебно ’скија‘ (свиње, што је погрдни назив за Србе) да се не могу играти са нама Албанцима. Ослободите Рамуша…“, углас су викали окупљени на протесту.

Они Харадинаја сматрају „албанским ослободиоцем“ и верују да је дошло време да се Албанци „ослободе српске репресије“.

Учесници протеста, који је одржан у понедељак, 9. јануара, носили су албанске, америчке и заставе „велике Албаније“, а вође протеста су се присутнима обраћале преко мегафона.

Рамуш Харадинај ухапшен је прошле среде у Француској по потерници Србије и задржан је у притвору, а о његовој екстрадицији Србији француско правосуђе ће одлучивати након што добије од Србије захтев за изручење. Србија је захтев послала данас.

 

Извор: rs.sputniknews.com