Издвајамо Свет

ЗЛОЧИНАЦ ПРЕД СУДОМ! Почео судски поступак против Рамуша Харадинаја у Француској!

Лидер Алијансе за будућност Косова, бивши командант ОВК Рамуш Харадинај данас је изведен пред суд у Колмару у Француској који треба да одлучи о његовом пуштању на слободу или наставку процедуре екстрадиције на захтев Србије

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Харадинај је данас око 11:30 часова стигао у зграду суда где је почео судски поступак.

Портал „Индекс онлајн“ јавља да се у судници налази око 20 косовских Албанаца који желе да прате доношење одлуке.

Адвокат Харадинаја је подсетио да је Харадинај ослобођен оптужби пред Хашким трибуналом и затражио његово ослобађање из француског притвора.

Министарство правде Србије послало је захтев за екстрадицију са новим доказима против Харадинаја.

Србија Харадинаја тражи за злочине над цивилним становништвом у току 1999. године за које му се није судило у Хагу.

У молби за изручење Харадинаја која је у уторак послата Француској најављено да ће бити достављени додатни докази који се пре свега тичу наредбе за проширење истраге против Харадинаја са доказима који је поткрепљују, што је данас, како је потврђено Тањугу у Министарству правде, и учињено.

Министарска правде Нела Кубуровић је навела да ће француски суд морати да упореди документа српског тужилаштва за ратне злочине и она за шта га је теретило хашко тужилаштво.

– Потпуно су различити догађаји, временски оквири, као и остећени. Харадинај се пред Хашким трибуналом теретио за догађаје који су се дешавали од марта до септембра 1998. године, а поступак пред тужилаштвом за ратне злочине Србије се води за догађаје из 1999. године и углавном су везани за јун – рекла је Кубуровић.

Француска треба да поштује Европску конвенцију о екстрадицији као и све државе ЕУ. Француска је поступила по потерници, што значи да мора да поступи и по молби за изручење и да утврди да ли је Србија доставила довољно доказа да Харадинај буде изручен, навела је раније министарка.

Харадинај је ухапшен од стране француских власти 4.јануара на аеродрому у Берну.

Извор:Танјуг