Издвајамо Србија

ВУЧИЋ У ВЕЛИКОМ ПРОБЛЕМУ: Ево колико Ана Брнабић у ОВОМ ТРЕНУТКУ има сигурних гласова у парламенту…

Звучи помало невероватно, али мандатарка за састав нове Владе Ана Брнабић тренутно нема већину у Скупштини Србије како би била изабрана за премијера. Подршка, која би требало да обезбеди скупштинску већину, како сада ствари стоје, изостаје управо од СНС, странке чији је лидер Александар Вучић предложио Брнабић за председника Владе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Управо ће подршка бити тема сутрашњег састанка првог човека напредњака и председника Србије са посланицима његове странке, који имају мало другачије мишљење од њега када је у питању особа која би требало да заузме премијерску фотељу.

За сада је упитно да ли ће Брнабић имати подршку сва 102 посланика СНС, или ће тај број бити мањи. Сигурно је да има бар половину тих гласова, а највероватније и много више. Ако се рачуна да половина посланика СНС гласа за нову премијерку, са коалиционим партнерима који су потврдили да ће гласати за њу, има 105 посланика сигурно, а уколико цео СНС буде гласао за њу, пролази без проблема са великом већином од 156 посланика.

Дакле, највећи и једини изазов за председника Вучића биће да убеди целокупан састав, или бар већину своје странке у парламенту да гласају за Брнабић.

Са друге стране, занимљиво је да је већина коалиционих партнера СНС подржала Вучићев предлог за мандатара. СПС, који у Скупштини Србије има 22 посланика, данас је и јавно подржао њен избор, а претходних дана се огласила и СДПС Расима Љајића (10 посланика), да ће је подржати.

Такође, чини се ни да, за сада, ништа против нема ни ПУПС ( девет посланика), као ни посланичке групе ПС-НСС-УСС (пет посланика) и СВМ-ПДД (пет посланика).

Владајућу већину у парламенту подржавају и пет самосталних посланика: Дубравка Филиповски, Младен Грујић, Драган Јовановић, Муамер Зукорлић и Јахја Фехратовић.

Међутим, тренутно је ситуација таква да Зукорлић и Фехратовић неће подржати овај предлог. Исти случај је и са ЈС Драгана Марковића Палме (шест посланика) који, иако коалициони партнери СПС, по сопственом признању неће гласати за овај предлог.

Брнабић нема подршку ни опозиције.

 

Извор: Lana Gedošević , Tanjug