Издвајамо Србија

ШИПТАРИ У ПАНИЦИ, ПРОПАДЕ ИМ ЛАЖНА ДРЖАВА: После Суринама још земаља РЕШЕНО ДА ПОВУЧЕ ПРИЗНАЊЕ КОСОВА!

Хашим Тачи (фото:ЈуТјуб)

После Суринама, одлуку о признању једнострано проглашене независности Косово могла би да повуче и Гвајана * Коха диторе: Нигерија и Уганда никада нису званично потврдиле признања!

После недавне одлуке јужноамеричке Републике Суринам да повуче одлуку о признању једнострано проглашене независности Косова, исто то би ускоро могла да учини и Гвајана! То би била друга земља у Заједници Кариба која би окренула леђа лажној држави насилно проглашеној на територији Србије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

ПАВЛЕ ЈЕВРЕМОВИЋ
БИВШИ АМБАСАДОР У УН

Потез Суринама је охрабрујући. Ипак, од броја држава које признају или не признају Косово важније су гаранције руског и кинеског вета у Савету безбедности да Приштина неће добити столицу у УН.

Заплашени овим најавама, Хашим Тачи, Рамуш Харадинај и Беџет Пацоли наредили су хитно ажурирање списка земаља које су стале уз Косово, током чега је откривено да Уганда и Нигерија никада нису званично потврдиле одлуку о признању! Због свега овога, тврде упућени, такозвана власт у Приштини страхује од таласа повлачења признања…

Обрнути процес

Како преноси хрватски портал Вечерње.рс, талас признања сецесије Косова не само да је потпуно заустављен, већ је сва прилика да ће кренути обрнутим процесом.

„Одлуку Суринама могле би ускоро да следе и друге државе на североистоку Латинске Америке, попут Гвајане. Истовремено, Тринидад и Тобаго трпи снажан притисак да стане уз Приштину“, пише овај портал.

АЛЕКСАНДАР ГАЈИЋ
ПРОФЕСОР ПРАВА

Косово је према међународном праву територија под међународном управом у саставу Републике Србије, па су стога спорна и сама признања.

Да је званична Приштина заиста у страху од повлачења признања потврђује и тамошњи лист „Коха диторе“, који пише о дипломатском поразу ‘Косова’.

„Министарство спољних послова објавило је ажуриран списак земаља које су признале независност Косова, са којег су уклоњене Нигерија и Уганда, чију писану ноту о признању Приштина никад није добила. Њихово признање је објавио Беџет Пацоли 2011. и 2012. године. Пацоли је такође најављивао и признање Малија, али име те земље никад није уврштено на званичан списак држава које су признале Косово“, преноси овај приштински лист.

Ако је Каталонија Шпанија, онда…
Наше противљење независности Косова слично је са одбијањем Шпаније да призна каталонски референдум о сецесији
Ивица Дачић

Министар спољних послова Ивица Дачић јуче није желео да прича о било каквим спекулацијама, али је потврдио да ће Србија и даље инсистирати на борби за Косово.

– Наше противљење независности Косова слично је са одбијањем Шпаније да призна каталонски референдум о сецесији. Ако Мадрид може да се бори за свој концепт Каталоније, онда и Београд може да се бори за своју земљу. Србија цени Косово као своју историјску колевку и требало би да тражи међународну конференцију која би спречила будуће ратове за цео један век. То би било трајно решење, али је тако нешто засад нереално јер западне земље погрешно мисле да је све готово… – истакао је Дачић.

Од нас све зависи

Бивши шеф дипломатије Живадин Јовановић сматра да није искључено да је Суринам само једна у низу држава које би могле повући признање Косова.

– Могуће је и реално је да још неке земље повуку признање сецесије Косова. То у великој мери зависи од тога коликом ће одлучношћу Србија бранити суверенитет и интегритет, Устав и Резолуцију 1244 СБ УН – поручује Јовановић.

 

 

Извор: М. Јовановић – М. Добромировић / Информер