Издвајамо Регион

ШОКАНТНА ТЕОРИЈА ЗАВЕРЕ ПРОЦУРИЛА ИЗ ХАГА: Самоубиство исценирано, Праљак попио отров али није требало да умре…

Фото: Јутјуб

Слободан Праљак, хрватски ратни официр, био је познати егзибициониста и није имао намеру да се јуче убије у судници хашког Трибунала.

Генерал “Херцег-Босне“ је иначе страствени режисер и од младости је зависник од перформанса и адреналина. Успут, јако је волео живот, па зато никада свесно не би извршио самоубиство. Савршен доказ за то јесте и чињеница да се на снимку из Хашког трибунала у једном тренутку, уз паничну вику адвоката који обавештава судију да се његов клијент отровао, чује и сам Праљак који гласно и узнемирено потврђује, повишеним тоном, да је „попио отров“, цео минут након што је то урадио.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Вероватно је већ до тада очекивао реакцију од стране суда и спашавање живота! Међутим, на опште запрепашћење милиона гледалаца који су директно пратили “смрт уживо“, нико у Трибуналу не реагује, иако је Праљак заправо вапио да буде спашен, тврди за портал Уједињење извор из Трибунала у Хагу! Он верује да је „мисија“ Слободана Праљка била да својим чином и инцидентом, након чега би био хоспитализован, хрватској јавности скрене пажњу са чињенице да је Хрватска проглашена агресором и окупатором у Босни и Херцеговини.

Његов јучерашњи поступак, кога многи третирају као херојски – наручен је, уз обећање да ће његов живот бити спашен!

„Праљак је био дружељубив човек и веома лако је улазио у опуштену конверзацију са затвореницима, али и са припадницима судског Већа. Чак се јуче са осмехом и уз присно руковање поздравио и са судијом. Очигледно је да у старту Праљков поступак нису схватили за озбиљно. Могуће да је то управо због његових егзибиционистичких склоности, за које се знало, јер у свакој другој варијанти разуман човек би помислио да је западна цивилизација због своје хладноће заправо достигла морално дно. Јер, како другачије објаснити да хашке судије, савест Запада, пуштају римокатолика Праљка да умре, иако је најбоља цивилна болица у Холандији удаљена свега три минута вожње од зидина затвора у Хагу, а њега воде у другу, удаљену, и то онда када је било извесно да ће умрети, сат касније, колима хитне помоћи, без употребе хеликоптера. Све би било другачије да му се желудац испрао на време и примијенила терапија за чишћење организма од отрова или дијализа“, тврди наш саговорник који има вишегодишни стаж у овој институцији коју су основале Уједињене нације.

Он каже да постоји и фатална теорија – да је Праљак срачунато пуштен да умре, попут јунака из Шекспирових дела, како би се задао и други дипломатски смртоносан ударац Хрватској у само једном дану.

„Уколико се “разради“ ова теорија, није немогуће да наредних дана медији у Хрватској крену са причом да је “великосрпска“ и “србочетничка“ политика своје дуге пипке “протегла“ и у овом случају. Неће бити изненађење ако се у причу увуче и данашњи еврофанатик, а дојучерашњи четник Александар Вучић, јер су српски агенти и наводни припадници српских служби веома често у Хагу још од времена када се ишчекивала пресуда једном од најпопуларнијих Срба данашњице, ратном команданту и утемељивачу Републике Српске, генералу Ратку Младићу.

На питање портала Уједињење око могућег сценарија за уношење отрова хрватском официру који је јуче окончао свој живот, наш инсајдер из Хага тврди да је, по налогу Американаца, систем скенера у хашком Тринубалу, бољи него на било ком аеродрому у свијету.

„Скенирање оптуженика који се, по прописима, у судницу доводе директно из притворске јединице, јесте толико ригорозно да је право чудо како је Праљак „неопажено“ унео средство опасно по живот и здравље у салу у којој му је изречена пресуда. Скенери у Трибуналу који контролишу затвореника на путу до суднице, али и адвокате и особље, толико су прецизни да “региструју“ чак и најмањи „опиљак“ метала на ципелама, реда иглице или кружића кроз који се провлачи везица за ципелу. На исти начин може се утврдити „поријекло“ и других материја које се налазе у поседу затвореника, уверава саговорник портала Уједињење.

Пријатељ портала Уједињење из Сарајева, близак утицајним круговима из босанске службе ОСА, верује да су у смрт Слободана Праљка, умешани и припадници хрватске Сигурносно – обавештајне агенције који редовно имају више од увида у састав адвокатских тимова и „публике“ која прати рад Хашког трибунала.

„Све подсећа на лош сценарио, закључно са екипом медицинског особља која је испред Трибунала скупљена са коца и конопца и више личи на панкере из парка него на озбиљне амбулантне раднике. Обратите пажњу на то како је међу Хрватима у публици настало комешање и повици истог тренутка када је генерал Праљак нагнуо бочицу са отровом. Неко је, очигледно, знао сценарио. Праљак је, по свему судећи, испао узалудна жртва, каже пријатељ портала Уједињење из Сарајева.

За разлику од њега, хашки саговорник портала тврди да је Праљак био зависник од Шекспирове литературе, а сајт Хрватског народног већа, непосредно пре пресуде, објавио је да је генерал често читао сонете Вилијама Шекспира. Сонету насловљеном са “Уморан вапим за смрћу трајно“, често се враћао, тврди портал ХНВ-а.

 

 

Извор: Курир.рс / Ujedinjenje.com