Регион

ПЛЕНКОВИЋ ПОНОСАН НА ТУЂМАНА: Донео слободу Хрватској и “реинтегрисао” Подунавље

Фото: Јутјуб

Премијер Хрватске рекао да је Туђман препознао знакове времена, омогућио помирење хрватског народа, остварио демократске процесе, слободну и демократску Хрватску

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Премијер Хрватске и председник ХДЗ Андреј Пленковић изјавио је данас на комеморацији уочи 18. годишњице смрти Фрање Туђмана да је Хрватска „под Туђмановим вођством у Домовинском рату и уз жртву хрватских бранитеља“ стекла слободу.

Хина преноси да је Пленковић казао је и да је „војно-полицијским операцијама “Бљесак“ и “Олуја“ ослобођен велики део окупираног подручја земље, али је и у БиХ промењена равнотежа снага“.

Како каже, Туђман је препознао је знакове времена, омогућио помирење хрватског народа, остварио демократске процесе, слободну и демократску Хрватску.

По њему, Туђман је „државничку визију доказао мирном реинтеграцијом хрватског Подунавља и постављањем темеља хрватског европског пута и европеизације друштва“.

„Заокружили смо све стратешке циљеве и на нама је сада да, водећи рачуна о његовој доктрини, радимо на стабилности земље, јачању институција, поузданости правне државе, привредном расту и развоју, као и друштвеној солидарности и праведности“, рекао је Пленковић.

Туђман је оснивач ХДЗ и први председник Хрватске.

 

Извор: Tanjug