Издвајамо Свет

РУСИЈА ОВО НЕЋЕ ТРПЕТИ: Асадова војска и Турска само што нису почели рат – ЕВО КО ЋЕ СВЕ УЋИ У ОБРАЧУН

Турска је позвала Сирију и Русију да прекину своју офанзиву на сиријску провинцију Идлиб, где Турска има нешто своје војске на територији која је под контролом исламиста.

Након пораза ИСИС-а и ослобођења Деир ез Зоура, сиријска војска се сада усмерава на главни терористички град Идлиб. Иако су одржавали значајно терористичко присуство од почетка сукоба, разним споразумима о прекиду ватре су истерали терористе из градова широм земље, у град и покрајину Идлиб.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Као резултат тога, масивна концентрација терориста сада насељава ту област и тако Идлиб представља последњу велику битку за елиминацију исламских екстремистичких терориста из Сирије (не рачунајући курдске екстремисте на северу и североистоку).

Заиста, у последњих неколико недеља, сиријска војска је покренула велики број успешних операција у провинцији Идлиб, ослобађајући готово педесет села и градова. Терористички сукоби су такође помогли операцијама сиријске владе јер су се, с обзиром на природу екстремиста, многе од ових група су се међусобно бориле током последњих неколико година.

Али како сиријска војска затвара терористе у Идлибу, постоји још један непријатељ који је отворено уграђен у ову област, што представља могућност ширег рата и већег сукоба, ако се овде две снаге састану.

Турска војска је распоређена у Идлибу од октобра прошле године, наводно као део споразума са Русијом и Ираном да “ојача деескалационе зоне“ у тој области, али је у стварности то више одбрамбена мера против курдских екстремиста. То је такође био очигледан покушај анексирања дела територије од Сирије, и прикривање терориста које Турска подржава од првог дана сиријске кризе.

Колико год било илегално да се Турци смештају у Сирији, чињеница је да су они тамо и да сиријска војска маршира ка њиховим положајима. Имајте на уму да је сиријски председник већ обећао да ће ослободити сваки центиметар Сирије од свих инвазионих снага.

Ово представља велико војно питање. Када сиријска војска стигне до положаја турске војске, да ли ће наставити свој притисак и сукобити се са Турском? Да ли ће се Турска повући под притиском Сирије? Хоће ли Сирија и Турска преговарати о изласку турске војске? Да ли ће Сирија престати да ослобађа области у којима је распоређено турско војно особље? Да ли су Руси пристали на поделу Сирије? Постоје ли други непредвеђени планови?

А шта ће се догодити ако се Турска и Сирија сукобе? Турска је чланица НАТО-а и, ако се ове две земље нађу у директном сукобу, може се тврдити да ће се позвати на НАТО споразум, а снаге НАТО-а би затим могле покушати да се ангажују против сиријске владе. И Русија би имала да донесе неке одлуке у случају избијања сукоба између Сирије и Турске.

Да ли би Русија наставила да подржава Сирију и ризиковала да буде увучена у шире (или масивније) војне сукобе са Турском и/или НАТО-ом? Исто тако, Иран и Хезболах ће такође бити увучени у овај војни микс.

У овом тренутку можемо само сачекати, и посматрати којим током ће нове војне операције кренути. Међутим, за добробит свих у региону и за добробит остатка света, Турци морају одмах напустити територију Сирије и прекинути пружање подршке терористима који пређу границу Турске и Сирије, и онима који тренутно живе у Сирији.

 

 

Извор: Wебтрибуне.рс