Свет

НАТО чека потезе Трампа

Савезници у НАТО су све нестрљивији да виде како ће изгледати редефинисање војног присуства Америке у свету. Јенс Столтенберг: Чланице ће више улагати у Алијансу

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

ДОК се у САД спекулише о изабранику новог председника САД Доналда Трампа за првог човека Пентагона, савезници у НАТО су све нестрљивији. Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавио је да Алијанса „једва чека“ да сарађује са администрацијом Трампа, док се чланови бившег Варшавског пакта надају да нови главнокомандујући САД није мислио озбиљно када је најавио сарадњу с Русијом. Шеф Кремља, Владимир Путин, међутим, не одбацује такву могућност.

Генерални секретар НАТО, подсећајући на захтев Трампа на већа улагања чланица у одбрану, или ће се, у супротном, саме бранити, потврђује да је Алијанса баш за то. Столтенберг је нагласио да све чланице још од самита 2014. године у Велсу имају обавезу да издатке за одбрану повећају на два одсто бруто домаћег производа.

На истоку Европе, шеф пољске дипломатије Витолд Вашчиковски оцењује да Трамп неће моћи потпуно да одустане од политике већег војног ангажовања САД у Средњој Европи и балтичким земљама, ни јачања источног крила НАТО. Он подсећа да је ресетовање односа са Русијом покушава сваки нови амерички председник. Сам шеф Кремља Владимир Путин, међутим, изјављује:

– Новоизабрани председник је потврдио да је вољан да ради на нормализацији руско-америчких односа. То сам му и ја рекао – рекао је Путин.

Путин је, истовремено, приметио да између предизборне реторике и реалне политике постоји велика разлика практично у свим земљама и додао да о његовом састанку са Трампом и о могућем датуму сусрета није било говора, али да је констатовано да би можда било корисно организовати састанак њихових сарадника. Путин је подсетио да Трамп још прави свој тим, због чега је рано говорити о датуму састанака.

И у Америци се много гоговори о новом шефу Пентагона. Трамп се током викенда на својим голф теренима у Њу Џерсију дружио са пензионисаним морнаричким генералом Џејмсом Матисом (66), и на „Твитеру“ написао да је њиме „импресиониран“. То је било довољно за спекулације да би некада главнокомандујући у Ираку и Авганистану, који је због оштрог језика и посвећености војсци добио надимак Луди пас, могао да постане нови секретар за одбрану САД.

Трампу се допадало Матисово оштро сукобљавање са одлазећим председником Бараком Обамом око његових потеза на Блиском истоку, посебно према Ирану, али не и велика критичност према Русији.

УНИКАТНИ ПРЕДСЕДНИК

– Доналд Трамп је најуникатнији изабрани председник. Он нема никакве дугове према интересним групама, нити има обавезе према њима. Он је постао председник на бази своје личне стратегије и програма који је истакао пред америчку јавност, а који његови супарници нису представили. Зато је ова ситуација тако јединствена – рекао је некадашњи државни секретар САД Хенри Кисинџер.

Извор: Вечерње новости