Свет

ПУТИН ЗАПРЕТИО УКРАЈИНСКИМ САВЕЗНИЦИМА НУКЛЕАРНИМ ОРУЖЈЕМ: Не мешајте се!

Упозорење украјинским савезницима да се не уплићу у сукоб

Ако Запад пошаље трупе у Украјину, мораћемо да одговоримо!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Русија је у понедељак, уочи инаугурације Владимира Путина и прославе Дана победе у Москви, запретила нападом на британске војне објекте, наводећи да ће одржати вежбе на којима ће симулирати употребу нуклеарног оружја на бојном тлу, услед наглог раста тензија због коментара високих западних званичника о могућем слању трупа у Украјину.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Путин је положио заклетву за председника Руске Федерације у уторак у Москви, чиме је званично отпочео његов пети шестогодишњи мандат.

„Вежбе за повећање спремности“

Дан раније, руско Министарство одбране је рекло да је Генералштаб оружаних снага почео припреме за вежбе употребе нестратешког нуклеарног наоружања, по наређењу председника Русије и врховног команданта, а у циљу повећања спремности нестратешких нуклеарних снага за извршавање борбених задатака, преносе “РИА Новости”.

Маневри ће бити одржани у блиској будућности и укључиће и авијацију и морнарицу.

Додаје се да је то одговор на „провокативне изјаве и претње појединих западних званичника“ против Русије.

Како пише АП, ово је први пут да је Русија јавно објавила маневре које укључују тактичко нуклеарно оружје, иако њихове стратешке нуклеарне снаге редовно одржавају вежбе.

Тактичко нуклеарно оружје укључује ваздушне бомбе, бојеве главе за ракете кратког домета и артиљеријску муницију, а намењено је за употребу на бојном тлу. Мање је моћно од стратешког наоружања, масивних бојевих глава на интерконтиненталним балистичким ракетама (ИЦБМ), намењених да збришу читаве градове.

– Тренутни нуклеарни ризици су на алармантно високом нивоу – рекао је портпарол УН Стефан Дујарић.

„Не можемо дозволити да Украјина падне“

Најава из Русије је упозорење украјинским западним савезницима да се не уплићу дубље у двогодишњи сукоб у којем су руске снаге озбиљно почеле да напредују услед несташице муниције и оружја на другој страни. Неки од западних партнера Кијева су претходно изразили забринутост да би сукоб могао да се прелије ван Украјине, у рат између НАТО и Русије.

Председник Француске Емануел Макрон поновио је прошле недеље да не искључује слање трупа у Украјину, док је министар спољних послова Велике Британије Дејвид Камерон рекао да ће украјинске снаге моћи да користе дугодометно оружје од Лондона да гађају мете унутар Русије.

Такође, лидер Представничког дома америчког Конгреса Хаким Џефрис рекао је у понедељак да ће САД можда морати да пошаљу трупе у зону украјинског сукоба у случају пораза Кијева.

– Не можемо дозволити да Украјина падне, јер ако падне, онда постоји велика вероватноћа да ће Америка морати да уђе у сукоб и то не само у смислу новца, већ и у смислу војника – рекао је Џефрис за ЦБС.

Шта је рекао Кремљ?

Кремљ је рекао да су такви коментари опасни и да повећавају тензије између Русије и НАТО.

– Одлука Русије да буду одржане вежбе руских нестратешких нуклеарних снага повезана је са изјавама западних политичара о њиховој намери да пошаљу војнике у Украјину – изјавио је у понедељак портпарол Кремља Дмитриј Песков, додајући да је реч о изјави Макрона, Камерона и Џефриса.

– Ово је потпуно нова рунда ескалације напетости, она је без преседана и захтева посебну пажњу и посебне мере – нагласио је Песков.

Руски амбасадор у Вашингтону Анатолиј Антонов рекао је у уторак да САД и западни савезници испоручују Украјини све смртоносније оружје којим Украјинци могу да изводе ударе на руској територији.

– Ово је изнуђена мера као одговор на арогантну и агресивну политику колективног Запада, која ствара неприхватљиве безбедносне претње за Русију и њене грађане – рекао је он односећи се на најављене вежбе.

Заменик председника руског Савета безбедности Дмитриј Медведев рекао је да позиви западних политичара да пошаљу трупе у Украјину нису „пролећно погоршање“, већ „цинична калкулација за политичке дивиденде“.

– Слање својих трупа на територију бивше Украјине подразумева директан улазак њихових земаља у рат, на шта ћемо морати да одговоримо, нико од њих нема склоништа ни на Капитол хилу, ни у Јелисејској палати, ни у Даунинг стриту 10. Доћи ће до глобалне катастрофе – упозорио је Медведев у понедељак.

Руско Министарство спољних послова позвало је и француског и британског амбасадора на разговор, ургирајући на потоњег да “размисли о неминовним катастрофалним последицама таквих непријатељских корака од Лондона”.

Пентагон: Неодговорна реторика Москве

Пентагон је у понедељак критиковао “неодговорну реторику” Москве.

– Ово је пример неодговорне реторике коју смо и раније видели од Русије. То је у потпуности неадекватно због актуелне безбедносне ситуације. До сада нисмо приметили промене у распореду њихових стратешких снага, али наставићемо да пратимо ситуацију – рекао је портпарол Пентагона Пет Рајдер након најава вежби из Русије.

Шведски министар спољних послова Тобијас Билстром рекао је да нуклеарне вежбе “доприносе повећању нестабилности”.

– У тренутној безбедносној ситуацији, руске акције могу се сматрати посебно неодговорнима и непромишљенима – рекао је он шведској агенцији ТТ.

Шта је рекла Украјина?

Како пише АП, ово није први пут да је европска војна подршка Кијеву изазвала звецкање нуклеарним оружјем. Прошлог марта, након британске одлуке да Украјини да гранате које садрже осиромашени уранијум, Путин је рекао да намерава да распореди тактичко нуклеарно оружје на територији Белорусије.

Руска најава вежби наишла је, додуше, на слабу реакцију Украјине, чији је портпарол војне обавештајне агенције Андриј Јусов рекао да је “нуклеарна уцена уобичајена пракса Путиновог режима” и да ту “нема великих вести”.

Извор: Курир.рс/Блиц/РИА НовостиПренео: П. П.