Издвајамо Свет

“ОПРАЛИ” ЈЕ: ФБИ обуставља истрагу против Клинтонове!

Само два дана пре избора у САД-у, Федерални истражни биро је објавио да у новим мејловима пронађеним на приватном серверу Хилари Клинтон није пронашао доказе који би указивали на криминалне радње.

То је у писму члановима Конгреса навео директор ФБИ Џејмс Коми, пренео је Би-Би-Си.

Коми је навео да је агенција завршила анализу мејлова и да није пронашла ништа што би променило њихов ранији став, односно да нема елемената на основу којих би Хилари Клинтон била суочена са оптужницом.

АП наводи да је Коми рекао да је ФБИ “радио нон-стоп на великом броју мејлова”.

Би-Би-Си подсећа да је у јулу Коми рекао да је Клинтон била непажљива у “руковању осетљивим материјалом на њеном приватном мејл серверу док је била државна секретарка”, али да ту није било “елемената криминалитета”.

Недавно обелодањивање нових мејлова Клинтонове док је била државна секретарка покренуло је могућност поновног отварања истраге о демократском председничком кандидату само неколико дана уочи избора.

Клинтон је прошле недеље поручила да неће дозволити да је нова истрага ФБИ о мејловима, које је слала са приватног компјутера док је била државна секретака, “скрене са курса” у завршним данима предизборне кампање.

“Нећу се сада зауставити, тек се загревамо”, изјавила је Клинтонова недавно, током предизборног скупа у Вилтон Манорсу на Флориди.

Њен ривал, кандидат Републиканске странке Доналд Трамп је оптужио Министарство правосуђа да покушава да заштити Клинтонову након што је ФБИ открио нове мејлове који би могли бити у вези са истрагом о њеној употреби приватног сервера, али није изнео доказе за то.

“Хилари може да криви само себе за своје све веће правне проблеме”, рекао је тада Трамп.

Саветници Клинтонове и чланови Демократске странке више пута су позвали директора ФБИ Џејмса Комија да изнесе више детаља о мејловима и да каже да ли их је сам прегледао.

Председник њене кампање Џон Подеста је рекао да је начин на који се Коми бави овим проблем непримерен.

Сама Клинтонова није директно поменула нову истрагу, али је јуче критиковала ФБИ због нетранспрентности.

Изборни штаб Хилари Клинтон саопштио је вечерас да су задовољни што је “разрешено питање” око спорних мејлова кандидаткиње демократа на председничким изборима у САД.

“Драго нам је што је ФБИ потврдио, као што смо и били убеђени да ће бити, закључке донете у јулу. Драго нам је што је то питање разрешено”, навела је Џенифер Палмијери из изборног тима Клинтон, пренео је АФП.

Извор: Танјуг