Свет

СЕПАРАТИЗАМ У АМЕРИЦИ?: Предлози за излазак Калифорније из САД

Заговорници одвајања Калифорније од САД предузели су први формални корак подношењем предлога канцеларији јавног тужиоца у тој америчкој савезној држави за организовањем гласања најкасније до 2018.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Заговорници одвајања Калифорније од САД предузели су први формални корак подношењем предлога канцеларији јавног тужиоца у тој америчкој савезној држави за организовањем гласања најкасније до 2018. године, пише Лос Анђелес Тајмс.

Маркус Руиз Еванс, потпредедник и један од оснивача групе „Yес Цалифорниа“, рекао је да његова организација није планирала да сада тражи гласање, али да их је убрзао избор Доналда Трампа.

Група „Yес Цалифорниа“ постоји око две године и сматра да се Калифорнија културолошки разликује од остатка САД, као и да њени порески обвезници више плаћају у федералну касу него што им се враћа, наводи Лос Анђелес Тајмс.

Еванс се нада да ће почети сакупљање потписа како би се на пролеће следеће године организовало гласање.

Он је напоменуо да се 13.000 људи пријавило да добровољно сакупља потписе.

Ово је стварно и ми то озбиљно схватамо, истакао је Еванс.

Лос Анђелес Тајмс је напоменуо да су разне групе бучно предлагале да Калифорнија постане самостална држава уочи избора Трампа, а најутицајнија је била организација Шервина Пишевара из Силиконске долине.

Слични предлози су годинама присутни у политици у Калифорнији, а група „Yес Цалифорниа“ је и раније неуспешно покушавала да спроведе своје намере, напоменуо је лист.

Ни Тиму Дрејперу, предузетнику из Силиконске долине, није успело да ове године стави на гласање предлог о унутрашњем уређењу Калифорније, наводи „Лос Анђелес Тајмс“.

Извор: Фонет