Издвајамо Свет

СВЕ ВЕЋИ ПРИТИСАК НА ТРАМПА: Британија га позива да крене „путем супротстављања Русији“!

БРИТАНСКИ министар одбране Мајкл Фалон јавно је позвао новоизабраног председника САД Доналда Трампа да иде путем „супротстављања Русији“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У интервјуу радију Би-Би-Си, нагласио је то званични Лондон од Tрампа очекује:

„Треба правити разлику између изборних кампања и онога што се потом реализује. Уосталом, досад се свака америчка администрација супротстављала Русији. Ми не говоримо да не треба бити у дијалогу са Русијом, али према њој се не треба односити као обично – као према равноправном партнеру“.

Фалон је своју позицију формално објаснио „дејствима Москве на Криму и у Украјини“. И додао: Москва очито крши међународна правила и то никада неће бити заборављено“.

Притом је нагласио да се Британија не боји да остане – због конфронтационог курса према Русији – у изолацији.

Признао је да је слање 150 нових британских војника у Пољску саставни део „плана парирања покушајима Русије да истестира NATO“.

„Ми морамо показати – истакао је Фалон – да је NATO одбрамбени савез који је спреман да штити своје рањиве чланове, посебно оне на свом источном крилу. Балтичке земље и Пољску“.

Западна војна алијанса се на јулском самиту у Варшави одлучила за своје највеће јачање на истоку Европе од времена завршетка хладног рата.

Трамп је у више наврата наглашавао да жели веома добре односе са Русијом и Владимиром Путином.

Чак је објавио да ће размислити да Крим призна саставним делом Руске Федерације.

Током изборне кампање рекао је и да је NATO „застарела организација“ и да је неприхватљиво да САД за њено издржавање плаћају знатно више него све остале државе-чланице заједно.

 

Извор: факти.орг