Издвајамо Свет

СВЕ ВИШЕ ЛИЧИ НА СМИШЉЕНУ ПОДВАЛУ: Британија не може да изађе из ЕУ без одлуке парламента

Виши суд у Лондону пресудио је да влада Велике Британије не може да покрене Члан 50 без одлуке парламента.

“Суд није прихватио аргументе Владе”, рекао је судија. Одлука суда ће вероватно успорити процес изласка Велике Британије из ЕУ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ово је велики ударац за премијерку Терезу Меј која је инсистирала да сама влада може да покрене процес.

Прошлог месеца Вишем суду жалбу су уложили активисти који тврде да премијерка Тереза Меј и њени министри немају овлашћења да покрену примену члана 50 Лисабонског споразума ЕУ, који омогућава држави чланици да напусти Унију, без експлицитне подршке националног парламента.

Британска влада је разочарана данашњом одлуком Вишег суда којом се налаже да парламент, а не влада покрене процес изласка Британије из Европске уније и уложиће жалбу.

“Жалићемо се на пресуду”, саопштила је премијерка.

 

Како се додаје у саопштењу из кабинета премијерке, Британија је гласала за излазак из ЕУ на референдуму који је одобрио парламент, преноси АФП.

“Влада је разочарана одлуком суда. Земља је гласала за излазак из ЕУ на референдуму који је одобрен у парламенту. Влада је одлучна да поштује резултат референдума”, рекао је британски државни секретар за спољну трговину Лијам Фокс у парламенту.

Према његовим речима, одлука суда представља важно и комплексно питање закона.

“Исправно је да размотримо пажљиво то питање пре него што одлучимо како да поступамо”, рекао је Фокс, преноси Ројтерс.

Председник Европске комисије Жан Клод Јункер разговараће у петак телефоном са премијерком Велике Британије Терезом Меј о њеном захтеву да влада одлучује о изласку те земље из Европске уније, рекао је портпарол ЕК након одлуке суда.

 

БРЕГЗИТ Творац Члана 50: Британија још може да се предомисли

Велика Британија би могла да се предомисли и одустане од напуштања Европске уније и пошто званично покрене разговоре са ЕУ о Брегзиту активирањем Члана 50, изјавио је данас Џон Кер, човек који је формулисао овај члан Лисабонског споразума.

Премијерка Тереза Меј најавила је да ће активирати Члан 50 до краја марта када би требало да почну двогодишњи преговори о изласку из ЕУ.

“Можете да се предомислите, док процес траје”, рекао је овај бивши британски амбасадор при ЕУ за ББЦ, преноси Ројтерс.

У том периоду, како је објаснио, ако нека земља стварно одлучи да не жели да напусти ЕУ, сви би били љути због губљења времена.

“Они могу да покушају да повећају политичку цену, али правно гледано, не могу да инсистирају на вашем одласку”, рекао је Кер.

Државни тужилац Џереми Рајт рекао је недавно да је обавештавање Брисела о активирању Члана 50 – које би вероватно требало да уради Тереза Меј – неопозиво.

 

Извор: Танјуг