Свет

1.217 џихадиста положили оружје, Русија упозорава Запад да не покушава са провокацијама

Руски Центар за помирење у Сирији помогао је да се готово 50 хиљада цивила евакуише из Источног Алепа у протекла два дана.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

 

То је изјавио портпарол Министарства одбране Русије генерал-мајор Игор Конашенков

Евакуација се изводи кроз хуманитарне коридоре које су организовали Москва и Дамаск.

„Само у првој половини данашњег дана из источних делова града изашло је више од 20 хиљада цивила, а 1.217 бораца је положило оружје“, рекао је Конашенков.

„Упозоравамо терористе и екстремисте тзв. умерене опозиције, али и апелујемо на њихове покровитеље. Не покушавајте да предузимате било какве провокације, а посебно не нападе на цивиле који пролазе кроз хуманитарне коридоре“, рекао је портпарол руског Министарства.

Француски министар спољних послова Жан Марк Еро изјавио је да је сиријска опозиција спремна да “без предуслова” настави мировне преговоре са владом Башара ал Асада о конфликту у тој земљи.

Како преносе агенције, он је након састанка западних земаља и представника сиријске опозиције у Паризу казао да је то договорено, током консултација са шефом сиријског Високог националног комитета Ријадом Хијабом.
“Он (Хијаб) је казао да је опозиција спремна да настави преговоре без било каквог предуслова. То је сугестија која би требало да буде прихваћена”, рекао је Еро.

Наставак мировног процеса у тој арапској земљи је главни приоритет Групе пријатеља Сирије, рекао је Еро и додао да је неопходно направити окворне услове за праву транзицију политичког процеса, који би гарантовао мир у Сирији.

“Неопходно је наставити преговоре засноване на резолуцији 2254 СБ УН. Све стране морају јавно да докажу да су спремне за учешће у овим преговорима”, закључио је Еро.

Извор: Танјуг