Издвајамо Свет

Амерички стручњак сахранио Милов режим: Шта ће НАТО-у мала и корумпирана чланица?

Политички аналитичар, бивши амерички дипломата и саветник за спољну политику Џим Џатрас оценио је да чак и пре него што ступи на дужност, новоизабрани амерички председник Доналд Трамп има златну прилику да пређе са речи на дела и заустави приступање Црне Горе НАТО-у.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Џатрас се у чланку објављеном у америчком листу „Кроникалс магазин“ бави анализом приступа Црне Горе НАТО-у, истичући да Алијанси није потребна „малена корумпирана чланица попут Црне Горе“.

– Нема бољег кандидата за демонстрацију „Трампове доктрине“ од случаја Црне Горе – наводи он, додајући да се мала држава са једва 600.000 становника (где се мање од половине идентификују као Црногорци) и не може са правом назвати засебним народом.

Према речима стручњака, чак и суседна Албанија (други неквалификовани, недавни члан НАТО-а), с обзиром на поређење БДП-а двају земаља, може се назвати силом.

Он подсећа да про-НАТО Влада Црне Горе тврди да има већину у корист приступања, али да неће да ризикује референдум. Према његовим речима, једини прави безбедносни проблем у Црној Гори је интерни:

– Упорна спорогорећа сепаратистичка побуна албанске мањине, која жели да од Црне Горе одвоји регију Малесију у настојању стварања Велике Албаније, која укључује Косово, друге делове јужне Србије, једну трећину Македоније и део северне Грчке.

Џатрас наводи да, док је за Америку важно да „врата НАТО буду отворена“, стање у балканским државама, које су интересна сфера Алијансе, јесте изузетно лоше.

Аналитичар наводи да је Босна и Херцеговина синтетичка држава, која траје под спољним надзором, тешко одржавајући лабаву равнотежу између међусобно нетрпељивих Муслимана, Срба и Хрвата, а да се Македонија налази под претњом албанских сецесиониста.

У Србији је и поред прозападне владе солидна већина грађана против НАТО, а Косовом, српском покрајином, коју је окупирао НАТО, управљају албанска мафија и трговци људским органима и оно је легло активности ИД у Европи заједно са муслиманским делом Босне, сматра Џатрас.

Ако Трамп заиста мисли да прати свој предизборни слоган, један од првих корака мора бити заустављање даљег ширења НАТО-а и коначно затварање тих врата, закључује аналитичар.

Извор: Vesti-online.com