Издвајамо Свет

АУСТРИЈСКИ ЕКСПЕРТ ЗА БАЛКАН: Србија је јако важна Русији, ево зашто…

Флоријан Бибер, експерт за Балкан са Универзитета у Грацу, анализирао је зашто је Србија јако важна Русији, чији је шеф дипломатије, Сергеј Лавров у дводневној посети Београду. Он је за Радио Слободна Европа рекао да Србија, као и друге балканске земље, Русију интересује у оквиру покушаја да се наруше њихове евроатлантске интеграције и да се створе проблеми за ЕУ и НАТО.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Са све већим слабљењем обе организације у региону, порасла је и способност Русије да себи обезбеди утицај и да постане видљивија. Русија је такође активна и у БиХ, Црној Гори и Македонији, али наравно, Србија је ту најважнија због географског положаја и величине – сматра Бибер.

Не треба прецењивати важност Србије

– Значај руске улоге је већим делом базиран на успешној глуми Русије и оних који посвуда виде руску конспирацију. Обе стране, и Русија и њени критичари, имају користи од преувеличавања руског учешћа на Балкану. За Србију, а поготово за тренутну Владу, Русија је корисна из два разлога. Прво, може да умири националистичке критичаре (као што је Шешељ) одржавањем добрих веза. Друго, константном причом о руском утицају, Европској унији се може продати по вишој цени. Ја бих због тога рекао да гледамо партију покера са великим улозима, у којој Србија блефира са руским везама које су мање суштинске него што изгледају, док Русија блефира са јаким утицајем – нагласио је Бибер.

Утицај Трампа

Он наводи да се са избором Трампа може очекивати слабљење америчког ангажмана у региону као и слабија подршка ЕУ, што, истиче, опет иде на руку руском учешћу.

– Не мислим да је известан јак савез или сарадња између Русије и Србије или неке друге земље, али што се удаљенијом чине европске интеграције то ће све више владе у региону гледати према другим силама како би у стратешким играма појачале своју корист. Владе и Србије и Црне Горе су биле успешне у игрању на руску претњу као начин јачања сопствене позиције у односу на Запад, а пригушиле су и критику својих демократских недостатака. Нажалост, бојим се да ће овај тренд само јачати – закључио је Бибер.

 

Извор: Vesti-online.com