Издвајамо Свет

ДУГО СКРИВАНА ИСТИНА: Ево шта се заиста крије иза шпијунског програма САД који је открио Сноуден

Познати редитељ Оливер Стоун открива тајне које нико до сада није знао.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Огромна већина америчке јавности ни данас не зна шта је то што је узбуњивач Едвард Сноуден открио јер се медијска пажња тог догађаја фокусирала више на гласника, а не на поруку, изјавио је за РТ режисер аутобиографског филма „Соунден“, Оливер Стоун.

– Сноуден је желео да фокус буде на поруци, а не на гласнику. Међутим, погрешио је јер је свет више занимало „убиј гласника, убићеш поруку“. Америчка влада га је свом силом напала, назвавши га издајником, шпијуном и нижим оперативцем НСА – што једноставно није тачно – рекао је за РТ чувени оскаровац и редитељ.

Сноуден је постао светски познат након што је објавио тајна документа у којима је до детаља описани програми за надзор америчких обавештајних агенција и њених савезника у 2013.

Соунд се лично срео Сноуденом у Русији, где му је одобрен политички азил.

– Људи не разумеју шта је он то урадио. Анализа података коју као држава радимо промакла је јавности. Они мисле да је само реч о њиховом Ифону или рачунару, али то је само мали део једначине – казао је Стоун.

Оно што је Сноуден покушавао да исприча јавности, тврди Стоун, је да, супротно тврдњама америчких обавештајних служби, масовни надзор није ефикасан или чак неопходан за борбу против тероризма, нарочито у области где циљани надзор и људска интелигенција произведе много боље резултате. Док се подаци добијени путем масовног надзора користе за све врсте „злонамерних околностима.“

– Разлог зашто се то ради, а што Сновден предлаже у филму, јесте „контрола“. Имати контролу над што је могуће више информација – економских, социјалних, војних, корпоративних и финансијских. Објавом таквим информација ви у циљаним жемаљама правите потешкоће и хаос – рекао је Стоун.

Примери таквих сметњи, указао је он, могу се видети од опозива бразилске председнице Дилме Русеф, невоље у венецуеланској привреди, оружаном преврату у Украјини, па све до рата у Сирији.

Извор:Србија Данас/РТ