СРБИЈА ЈАВЉА

ХАГ БЛОКИРА ПУТ СРБИЈЕ КА ЕУ И ЗАХТЕВА ИЗРУЧЕЊЕ РАДИКАЛА!

Србија ће се суочити с притисцима из Брисела због случаја троје радикала чије изручење од Београда тражи Хашки трибунал, пишу “Вечерње новости“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

 

То је за београдски лист потврдио и председник Савета за сарадњу с Хашким трибуналом Расим Љајић:

“У следећем извештају о свом раду који ће Трибунал поднети Савету безбедности апострофираће се питање неизручења радикала, а онда ће се та тема из УН изместити у Брисел, јер ће Трибунал лобирати ка ЕУ и њеним чланицама да нас притисну да то питање решимо“, наводи Љајић.

У пракси, то би могло да значи да неке земље Уније неће пристајати на отварање нових преговарачких поглавља с Београдом док се радикалска тројка – Јово Остојић, Вјерица Радета и Петар Јојић не нађе у Хагу.

Случај ових функционера СРС, за чије је хапшење издат захтев још у јануару, додатно се закомпликовао, јер је Трибунал у уторак обелоданио да од 5. октобра постоји и међународни налог за њихово привођење. Они се, иначе, терете да су у поступку против лидера радикала Војислава Шешеља, претили, застрашивали и нудили мито сведоцима.

Поводом предмета „Јојић и други“, „Новостима“ је недавно из Трибунала пренето да је „тренутна несарадња Србије у поступку за непоштовање суда преокрет и да представља корак уназад у сарадњи с Међународним кривичним судом за бившу Југославију, што је и председник Трибунала Кармел Ађијус већ нагласио у свом обраћању Савету безбедности у јуну 2016“.

Председник Трибунала Кармел Ађијус требало би да представи свој следећи шестомесечни извештај СБ УН до краја године и он ће, како нам је пренето из Хага, садржати најновије информације о тренутном статусу поступка за непоштовање суда у предмету радикалске тројке, као и оцену сарадње Србије у том предмету

Извор: Вечерње новости