Свет

КОНАЧНО! Алепо је освојен: Асад, Русија и Иран задали одлучујући ударац

Сиријска војска је саопштила да је у потпуности преузела контролу над Алепом, што је највећа победа владе у Дамаску од почетка рата који траје већ готово шест година.
– Захваљујући крви наших мученика и жртви наших храбрих оружаних снага као и савезничких снага, Централна команда оружаних снага објављује повратак безбедности у Алепо након што је ослобођен од терориста, као и одлазак оних који су ту боравили – саопштила је сиријска војска, преноси АФП.
Сиријски председник Башар ал Асад изјавио је раније да повратак пуне контроле над Алепом представља победу за његове руске и иранске савезнике, колико и за његову земљу.

Асад је, у коментару после састанка са високом иранском делегацијом, рекао и да су успеси на бојном пољу „основни корак на путу ка окончању тероризма на целокупној сиријској територији и стварању одговарајућих околности за решење и крај рата“, преноси Ројтерс.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Побуњеници: Велики пораз
С друге стране, побуњеничке групе које се боре против председника Башара ал Асада кажу да враћање Алепа под пуну контролу сиријске владе представља „велики губитак“ и војни пораз за њих.

– На политичком нивоу, ово је велики губитак – рекао је Јасер ал Јусеф из групе Нуредин ал-Зинки за АФП.

За револуцију, како је навео, ово је период повлачења и тешка прекретница.

– Револуција тренутно наилази на војни пораз. Интервенција Русије и Ирана уз прећутно одобравање арапских и муслиманскх земаља, кошта нас тешких губитака – рекао је он.

Сиријска војска је саопштила да је у потпуности преузела контролу над Алепом, другим по величини градом у земљи, што је највећа победа владе у Дамаску током рата који траје већ готово шест година.

Извор: Vestionline