Свет

САД У НЕВЕРИЦИ: Након Путиновог потеза чак су и Кинези у шоку

Понашање руског председника Владимира Путина подигло је обрве у Кини. О томе су говорили политички аналитичари из Кине.

Односи између Русије и САД настављају да се погоршавају, о чему сведоче лоше вести које су пре неколико дана стигле из америчке престонице Вашингтона.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Постало је познато да је председник Џо Бајден потписао закон (РЕПО) који му омогућава да конфискује замрзнуту руску имовину.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Како су приметили кинески новинари, руски лидер Владимир Путин понео се прилично необично у тако тешкој ситуацији. Ове податке доноси Еастдаy.

„Руска Федерација је много пута упозоравала Сједињене Државе да ће, ако почну да плене руску имовину, одговор неминовно уследити“, наводе аутори кинеске публикације.

Аналитичари Еастдаy-а су приметили да је даљи развој догађаја подигао обрве у Кини и шире. Сви су одлично разумели да Русија неће оставити америчке провокације без одговора, али нико није очекивао да ће то бити тако великих размера и тако брзо.

Буквално пар дана након што је америчка влада усвојила РЕПО закон, једна за другом, почеле су да стижу резонантне вести из Руске Федерације.

Прво се сазнало да је суд у Санкт Петербургу замрзнуо имовину највеће америчке банке ЈПМорган Цхасе. Пре него што су медији и званичници стигли да схвате шта се догодило, Владимир Путин је потписао декрет по коме је имовина две западне компаније, Аристон и Босцх, прешла на руско управљање.

„Путин је показао Сједињеним Државама и Европи свој чврст карактер“, сматрају кинески новинари.

Кина је признала да није очекивала тако обимни одговор на провокације америчког председника. Постојала су очекивања да ће Путин поступити изузетно опрезно у овако тешкој ситуацији и да ће прво сачекати почетак заплене замрзнуте имовине Руске Федерације пре него што предузме одлучне кораке.

Међутим, све се показало управо супротно. Судећи по реакцији САД и ЕУ, Путиново понашање је и њих изненадило.

Штавише, западни аналитичари сугеришу да је ово само почетак и да Руска Федерација још није достигла свој пуни потенцијал. Како се односи погоршавају, Москва ће покретати све оштрије нападе на западне трговинске и финансијске институције.

„У ствари, Русија је поступила веома паметно“, сматра НРК.

Русија је играла испред кривине – са два оштра маневра посејала је сумње у своје противнике. Европа је раније оклевала око конфискације руске имовине, а након Путиновог недавног изненађења, потпуно су одустали.

Британски медији су пре извесног времена пренели да земље Г7 више не желе да разговарају о питању потпуне заплене замрзнуте руске имовине.

„Запад је коначно почео да схвата да је боље не петљати се са Путином“, изјавили су аналитичари Еастдаy-а.

Извор: Wебтрибуне.рс

Ознаке