Издвајамо Свет

МИР ЈЕ ПОБЕДИО – ЗАВРШЕНЕ ВОЈНЕ АКЦИЈЕ: Сиријска влада контролише цео Алеп

Сиријска влада повратила је контролу над источним Алепом, војна дејства су прекинута, рекао је стални представник Русије у Савету безбедности УН Виталиј Чуркин.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Према најновијим информацијама које смо добили у последњих сат времена, војне операције у источном Алепу су престале“, истакао је Чуркин.

„Сиријска влада успоставила је контролу над источним Алепом“, додао је он.

Раније је Чуркин на седници Савета безбедности изјавио да ће противтерористичка операција у Алепу бити завршена у наредних неколико сати.

„Противтерористичка операција у Алепу биће завршена у наредних неколико часова. Сви борци заједно са члановима својих породица и рањенима сада излазе кроз договорене коридоре у правцима које су сами изабрали, између осталог и у правцу Идлиба“, рекао је Чуркин на заседању Савета безбедности УН.

Савет безбедности УН на иницијативу Француске одржава ванредну седницу о ситуацији у Алепу.

Сиријска војска покренула је раније офанзиву у источним деловима Алепа који се годину дана налазе под контролом побуњеника.

Руски Центар за помирење сукобљених страна у уторак је саопштио да сиријске власти да у потпуности контролишу више од 98 одсто Алепа.

Постигнут договор о одласку побуњеника из Алепа

Чуркин је раније данас изјавио да је постигнут споразум о изласку терориста из сиријског града Алепа.

„Моја последња информација јесте да је заиста постигнут договор на основу ког ће борци напустити град“, рекао је Чуркин новинарима и додао да би примена договора могла да се деси „можда у наредних неколико сати“.

Чуркин је додао да ће сада Алеп бити под контролом сиријске владе, а цивили неће морати да напуштају град.

„Сада ће Алеп бити под контролом владе Сирије и нема потребе да преостали цивили излазе из града. Све хуманитарне припреме су на месту и ја ћу детаљно о томе говорити у Савету безбедности“, рекао је Чуркин новинарима.

Раније су западне агенције јавиле, позивајући се на представнике група у Алепу, о наводном могућем примирју у ноћи између уторка и среде.

Агенција „Ројтерс“ пише да наводни аранжмани предвиђају потпуни прекид ватре „ове ноћи“. Агенција „Франс прес“ је, позивајући се на представника друге групе, јавила да је наводно „постигнут договор о евакуацији цивила у Алепу и бораца са лаким оружјем“ из још неослобођених четврти града.

Извор: rs.sputniknews.com