Издвајамо Свет

УДАРНА ВЕСТ – САД ПРИЗНАЛЕ КОНТАКТЕ СА ВАНЗЕМАЉЦИМА: Обама потписао Извршну наредбу за…

Председник Обама је потписао Извршну наредбу да припреми америчке држављане на потенцијалне инвазије ванземаљских врста на Земљу.

Извршна наредба 13112, такође позната и као “Заштита нације од утицаја инвазије ванземаљских врста,“ је објављена 5. децембра од стране Беле куће.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Злослутна наредба каже да помоћи у “спречавању увођења, успостављања и ширења инвазивних врста које представљају претњу за просперитет, безбедност и квалитет живота.“

Wхитехоусе.гов извештава:

Извршна наредба – Заштита нације од утицаја инвазивних врста

Извршна наредба

——–

Заштита нације од утицаја инвазивних врста

Са овлашћењима које ми је као председнику доделио Устав и да обезбедим извршење закона САД-а, укључујући и Закон о зашити животне средине из 1969. године, са изменама и допунама (42 У.С.Ц 4321 ет сеq.), Закон о превенцији и контроли неаутохтоних водених неприлика из 1990. године (16 У.С.Ц. 4701 ет сеq), Закон за заштиту биља (7 У.С.Ц 7701 ет сеq.), Лацеy Ацт, са изменама и допунама (18 У.С.Ц. 42, 16 У.С.Ц. 3371-3378 ет сеq.), Закон о угрошеним врстама из 1973. године, са изменама и допунама (16 У.С.Ц. 1531 ет сеq.), Закон за контролу штетног корова и искорењивање из 2004. године (7 У.С.Ц. ет сеq.), и друге релевантне статуте, како би се спречило увођење инвазивних врста и обезбедила контрола, и смањио утицај на економију, биљке, животиње, екологију, и људско здравље који изазвају инвазивне врсте, наређује се следеће:

Члан 1. Политика. Политика САД-а треба да спречи увођење, успостављање и ширење инвазивних врста, као и да искорени и контролише популације инвазивних врста које су успостављене. Инвазивне врсте представљају претњу за просперитет, безбедност и квалитет живота. Оне имају негативан утицај на животну средину и природне ресурсе, пољопривреду и системе за производњу хране, ресурсе воде, здравље људи, животиња и биљака, инфраструктуру, економију, енергију, културне ресурсе и борбене готовости. Сваке године, инвазивне врсте коштају САД милијарде долара у економским губицима и другим оштећењима.

Суштинска забринутост је од инвазивних врста које јесу или могу бити вектори, резервоари и узрочници болести, које угрожавају људе, животиње и биљке. Увођење, успостављање и ширење инвазивних врста ствара потенцијал за озбиљан утицај на јавно здравље, нарочито када се разматра у контексту промена климатских услова. Климатске промене утичу на оснивање, ширење и утицај инвазивних врста.

Извршна наредба 13112 од 3. фебруара 1999. године (Инвазивне врсте), је позвала извршна министарства и агенције да предузму кораке да спрече увођење и ширење инвазивних врста, као и да подрже напоре да се искорене и контролишу инвазивне врсте које су успостављене. Извршна наредба 13112 је такође створила координационо тело – савет инвазивних врста, такође понат као Национални савет инвазивних врста – да надгледа спровођење ове наредбе, подстакне проактивно планирање и деловање, развије препоруке за међународну сарадњу, и предузме друге кораке у циљу побољшања Савезног одговора на инвазивне врсте. Прошли напори на превенцији, искорењивању и контроли инвазивних врста су показали да је сарадња широм федералне, државне, локалне, племенске и територијалне власти и приватног сектора од кључног значаја за смањење ширења инвазивних врста и да су координиране акције неопходне ради заштите имовине и сигурности САД-а.

Ова наредба мења Извршну наредбу 13112 и усмерава активности да се наставе федерални напори превенције и контроле који се односе на инвазивне врсте. Ова наредба одржава Национални савет инвазивних врста (Савет) и Саветодавни комитет инвазивних врста; проширује чланство у Савету; појашњава рад Савета; укључује разматрање здравље људи и животне средине, климатске промене, технолошке иновације, и остале нове приоритете у федералним напорима везаним за инвазивне врсте; и јача координисане, економичне федералне акције.

Члан 2. Дефиниције. Члан 1 Извршне наредбе 13112 је промењен и гласи:

“Члан 1. Дефиниције. (а) “Контрола“ значи задржавање, гушење или смањење популације инвазивних врста.

(б) “Искорењивање“ значи уклањање или уништење целе популације инвазивних врста.

(ц) “Федерална агенција“ означава извршно одељење или агенцију, али не укључује незавинсе установе као што је дефинисано 5 У.С.Ц 104.

(д) “Увођење“ означава, као резултат људске активности, намерно или ненамерно бекство, ослобађање, ширење или постављање организма у екосистем који му није матерњи.

(е) “Инвазивне врсте“ представљају, у вези са одређеним екосистемом, страни организам чије увођење изазива или је вероватно да ће изазвати економску или еколошку штету, или наштетити здрављу људи, животиња или биљака.

(ф) “Стране врсте“ или  “ванземаљске врсте“ представљају, у вези са одређеним екосистемом, организам, укључујући његова семена, јаја, или било који други биолошки материјал који може да пропагира те врсте, који се појављује изван његовог природног домета.

(г) “Стаза“ подразумева механизме и процесе којим се стране врсте премештају, намерно или ненамерно, у нови екосистем.

(х) “Превенција“ означава акцију заустављања инвазивних врста да се уведу или прошире у нови екосистем.

(и) “САД“ означава 50 држава, Дистрикт Колумбије, Пуерто Рико, Гуам, америчку Самоу, Девичанска острва, северна Мариана острва, све поседе, и територијално море САД-а како је дефинисано председничким проглашењем 5928 од 27. децембра 1988. године.“

Члан 3. Дужности федералне агенције. Члан 2 Извршне наредбе 13112 је промењен и гласи:

“Члан 2. Дужности федералне агенције. (а) Свака федерална агенција чије акције могу утицати на увођење, успостављање или ширење инвазивних врста ће, у мери у којој је то изводљиво и дозвољено законом,

(1) идентификовати такве акције агенције;

(2) у завистности од расположивости апропријација, и унутар административних, буџетских и надлежних ограничења, користити одговарајуће програме и овлашћења агенције да :

(и) спречи увођење, успостављање и ширење инвазивних врста;

(ии) детектује и брзо реагује да искорени или контролише популације инвазивних врста на начин који је исплатив и минимализује ризик по здравље људи, животиња, биљака и животне средине;

(иии) прати популације инвазивних врста прецизно и поуздано;

(ив) обезбеди обнову домаћих врста, екосистема и других средстава која су под утицајем инвазивних врста;

(в) врши истраживања на инвазивним врстама и развија и примењује технологије како би се спречило њихово увођење, и обезбеди еколошке методе искорењивања и контроле инвазивних врста;

(ви) промовишу јавно образовање и акције на инвазивне врсте, њихове стазе, са нагласком на превенцији, и раном откривању и брзом реаговању;

(вии) процени и јача, по потреби, политичке и регулаторне оквире који се односе на спречавање, искорењивање и контролу инвазивних врста и на регулаторне недостатке, недоследности и сукобе;

(виии) координира и допуњава сличне напоре Држава, територија, федерално признатих америчких инијанских племена, Аљаских корпорација, Хавајаца, локалних власти, невладиних организација и приватних сектора; и

(иx) у сарадњи са Стејт департментом и другим агеницијама, по потреби, координира са страним владама да спречи кретање и минимизира утицај инвазивних врста; и

(3) уздржавати се од ауторизовања, финансирања или спровођења акција које би могле да изазову или промовишу увођење, успостављање или ширење инвазивних врста у САД, осим ако, у складу са смернимаца које је прописала, агенција утврди и објави њихову одлучност да бенефиције таквих акција јасно надмашују потенцијалну штету изазвану инвазивним врстама; и да ће бити предузете све могуће и разумне мере у циљу смањења ризика од штете.

(ц) Федералне агенције ће наставити са дужностима утврђеним у овом одељку у координацији, у мери у којој је то изводљиво, са другим агеницјама чланицама Савета и особља, у складу са управним планом Националног савета инвазивних врста, и у сарадњи са државним, локалним, племенским и територијалним властима, и заинтересованим странама, по потреби, и уз консултације са Стејт департментом када федералне агенције раде са међународним организацијама и другим народима.

(е) Федералне агенције које су чланови Савета, и федерални органи унутар агенције који раде на питањима од значаја за превенцију, искорењивање и контролу инвазивних врста, ће достављати Савету годишње податке о предузетим мерама.

(е) Колико је то могуће, федералне агенције ће такође проширити употребу нових и постојећих технологија и пракси; развити, делити и користити сличне показатеље и стандарде, методологије и базе података и, где је релевантно, платформе за праћење инвазивних врста; и олакшати интероператибилност информационих система, отворених података, аналитичких података, интуитивниг моделирања и прикупљања извештаја неопходних за благовремено информисање.“

Члан 4. Приоритети. Федералне агенције које су чланови Савета и федерални органи унутар агенције који раде на питањима од значаја за спречавање, искорењивање и контролу инвазивних врста ће узети у обзир приоритете, укључујући:

(а) Федералне агенције ће размотрити потенцијалне утиције инвазивних врста на јавно здравље и безбедност, посебно оних врста које су вектори, резервоари и узрочници болести. Министарство здравља и социјалне политике, у сарадњиса релевантним органима, ће у року од годину дана од ове наредбе, и на захтев Савета, Канцеларији за науку и технологију и Савету пружити извештај о утицајима на јавно здравље везано за инвазивне врсте. Тај извештај ће описати болест, повреде, имунолошке и сигурносне утицеје везане за инвазивне врсте, укључујући и све директне и индиректне утицаје на сиромашне, мањинске и племенске заједнице.

(б) Федералне агенције ће узети у обзир утицај климатских промена када се ради о питањима од значаја за спречавање, искорењивање и контролу инвазивних врста, укључујући и истраживање и праћење напора.

(ц) Федералне агенције ће размотрити могућности да се примене иновативне науке и технологије приликом обављања дужности утврђених чланом 2 Извршне наредбе 13112, са изменама и допунама, укључујући, али не ограничавајући се на промовисање отворених података и аналитику података.

Члан 5. Национални савет инвазивних врста. Члан 3 Извршне наредбе 13112 је промењен и гласи:

“Члан 3. Национални савет инвазивних врста. (а) Национални савет инвазивних врста (Савет) се оснива овим законом. Мисија Савета јесте да пружи визију и лидерство за координацију, одржавање и проширење федералних напора у циљу очувања интереса САД-а кроз превенцију, искорењивање и контролу инвазивних врста, и кроз обнову екосистема и других средстава који су под утицајем инвазивних врста.

(б) Чланство Савета се састоји од следећих службених лица, који могу да одреде представника на вишем нивоу за обављање функције члана:

(и) Државни секретар;

(ии) Министар финансија;

(иии) Министар одбране;

(ив) Министар унутрашњих послова;

(в) Министар за пољопривреду;

(ви) Министар за трговину;

(вии) Министар здравља и социјалне политике;

(виии) Министар саобраћаја;

(иx) Министар за унутрашњу безбедност;

(x) Администратор Националне аеронаутичке и свемирске администрације;

(xи) Администратор Агенције за заштиту животне средине;

(xии) Администратор Америчке агенције за међународни развој;

(xиии) Трговински представник САД-а;

(xив) Директор следећих компоненти Извршне канцеларије председника: Канцеларије за науку и технологију, Савета за квалитет животне средине, и Канцеларије за менаџмент и буџет; и

(xв) Званичници из других одељења, агенција, канцеларија или ентитета које се сматрају одговарајућим

(ц) Саветом ће копредседавати министар унутрашњих послова, министар за пољопривреду, и министар за трговину, који ће се састајати квартално или чешће, ако је потребно, и који могу да одреде представника на вишем нивоу да обавља функције копредседавајућег. Савет ће се састајати најмање једном годишње. Министар унутрашњих послова ће, након консултација са копредседавајућим, именовати извршног директора Савета за надзор особља које подржава дужности Савета. У року од 1 године од дана ове наредбе, копредседавајући овог Савета ће, са консензусом својих чланова, завршити повељу, која ће укључивати све административне политике и процесе потребне како би се осигурало да Савет може да задовољи фукције и одговорности описане у овој наредби.

(д) Министар унутрашњих послова ће одржавати тренутни Саветодавни комитет инвазивних врста да пружи информације и савете за разматрање од стране Савета. Он ће, након консултација са осталим члановима Савета, именовати чланове саветодавног комитета који представљају различите интересне групе и који имају искуство да саветују Савет.

(е) Управа Савета. Министарство унутрашњих послова ће обезбедити средства и административну подршку за Савет и Саветодавни комитет у складу са постојећим властима. У мери у којој то допушта закон, и у оквиру постојећих средстава, агенције ће моћи да одреде особље Министарства унутрашњих послова да подрже напоре Савета.“

Члан 6. Дужности Националног савета инвазивних врста. Члан 4 Извршне наредбе 13112 је промењен и гласи:

“Члан 4. Дужности Националног савета инвазивних врста. Савет ће обезбедити национално вођство у вези са инвазивним врстама и дужан је да:

(а) у вези са спровођењем ове наредбе, ради како би се осигурало да су активности федералне агенције у вези инвазивих врста координиране, комплементарне, економичке и ефикасне;

(б) спроводи Националне процене инвазивних врста у координацији са периодичним националним проценама Америчког глобалног истраживачког програма, који процењује утицај инвазивних врста на велике вредности САД-а, укључујући и безбедност хране, водених ресурса, инфраструктуре, животне средине, здравља људи, животиња и биљака, природних ресурса, културних идентитета и ресурса, и војне спремности, из еколошке, социјалне и економске преспективе;

(ц) подржи и подстакне развој нових технологија и праксе, и промовише коришћење постојећих технологија и пракси, како би се спречиле, искорениле и контролисале инвазивне врсте, укључујући и оне које су вектори, резервоари и узрочници болести;

(д) годишње сазивање како би разговарали и координирали приоритетима унутар агенције и годишње извештавање о активностима и буџетским захтевима за програме који доприносе директном спровођењу ове наредбе; и

(е) објављивање управног плана Националног савета инвазивних врста како је наведено у члану 5 ове наредбе.“

 

Извор: Wебтрибуне.рс